Štědrý večer za socialismu: Skromnější, ale stejně vypiplaný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Štědrý večer za socialismu: Skromnější, ale stejně vypiplaný

Vánoční andělské zvonění nesmělo chybět.
Vánoční andělské zvonění nesmělo chybět. (Foto Aha! – R. Matějková, I. D. Hladík, J. Koťátko, Supraphon, Česká televize)

Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost, říká táta vždy, když chvátá na pohotovost. Vánoce, Vánoce přicházejí... A také procházejí, žaludkem! Vždyť kdy jindy si dopřáváme víc než právě o svátcích. Jak jsme ale hodovali v 70. a 80. letech, připomíná i pražské Retro muzeum v OD Kotva.

Přiznejme si, že nejkrásnější svátky v roce vždycky byly také o mlsání. I za dob normalizace, kdy byla nabídka obchodů omezená. Na banány, pomeranče a mandarinky plné pecek se stály fronty, kiwi bylo Čechoslovákům slavnostně představeno v televizi až v 80. letech. Maso se kupovalo předem do mrazáku. Nesměl chybět kapr. I Štědrý den v 70. a 80. letech teď připomíná Retro muzeum v pražské Kotvě a pamětníci. „Dlouho dopředu se peklo, sousedky a kamarádky se předháněly, která stihne víc druhů cukroví,“ vzpomínala pro Aha! Jaroslava Klímová (72). „Kdo uměl vánočky, pekl je pro širé okolí. Cukroví se směňovalo jako dnes schovávalo mlsouny,“ doplnila.

Jaroslava Klímová s novorozeným synem u stromečku v roce 1975.

Využilo se všechno. Formičky i plechy se vymazávaly obaly od másla, kapři se připravovali na mnoho způsobů. „Do rybí polévky se pekly houstičky nakrájené na kostičky. Dnes se dají koupit a hospodyňkám nabídka obchodů šetří spoustu času,“ míní Jaroslava Klímová. Jaké ještě byly Vánoce v Československu? Naskočte s námi do stroje času, vzpomínejte...

KDO A CO NADĚLOVAL

Dárky v Československu nosil výhradně Ježíšek. „I když se v podnicích, mateřských a základních školách prosazoval ruský děda Mráz, všichni jsme si zachovali právě jeho. Západního Santu skoro nikdo neznal,“ říká pamětnice Jaroslava Klímová. A co děti od Ježíška čekaly? Pro kluky byla hitem autodráha, holčičky výskaly nad mluvícími panenkami. Později přišli mončičáci, Rubikova kostka, stavebnice Merkur, od roku 1983 hra Dostihy a sázky. Tátové se smiřovali s dalším pitralonem (voda po holení). „A maminky s něčím do kuchyně. Pro mě byl vánoční zázrak každá nová kniha, která unikla sítu cenzorů,“ dodává Klímová. 

GOŤÁK, ZAGORKA A OŘÍŠKY

Purpura na plotně a lidovky se hrály v obchodech i doma z gramofonů a magnetofonů už týdny před svátky. Štědrý den nebyl výjimkou, klasiku ale většinou doplnily hity Karla Gotta (†80) nebo Hany Zagorové (†75). Poprvé v roce 1973 mohli lidé v kinech vidět pohádku Tři oříšky pro Popelku, v televizi pak o rok později 24. prosince 1974. Stálicí byl na dlouhé roky Mrazík (1964), v Československé a později České televizi nejčastěji reprízovaná pohádka.

Vánoční hity Karla Gotta (†80)

CO, KDE, KDY, ZA KOLIK

• Retro muzeum Praha
• OD Kotva, 4. patro
• Náměstí Republiky 656/8, Praha 1
• denně 9.00 až 20.00, 24. 12. do 14.00
• dospělí 220 Kč, děti od 5 let 150 Kč, studenti do 26 let 175 Kč, senioři nad 65 let 175 Kč, rodinný vstup (2 dospělí + 2 děti) 580 Kč, ZTP + doprovod 100 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.