Paní Eva na Štědrý den oslavila 80. narozeniny: Nejkrásnější dárky byly knihy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Paní Eva na Štědrý den oslavila 80. narozeniny: Nejkrásnější dárky byly knihy!

Svátek i narozeniny paní Eva slaví vždy u stromečku.
Svátek i narozeniny paní Eva slaví vždy u stromečku. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Narodila se na Štědrý den, a nejspíš právě proto jí rodiče dali jméno Eva. Pěkně podle kalendáře, snad aby se to lépe pamatovalo. Eva Skaličková z Velehradu na Uherskohradišťsku tak v jeden den dostává dárky od Ježíška, slaví jmeniny i narozeniny. Ty letošní byly kulaté – osmdesáté.

Že se dárky shromáždily v jeden den, to jí údajně nikdy nevadilo. Ošizená se necítila. „V té době, po válce, ničeho nebylo. Byly jsme dvě sestry a vždycky jsme dostaly nějakou knížku. Radost mi udělala Krása nesmírná. A milovala jsem verneovky. Byla jsem do nich úplně zblázněná. Knihy mám ráda stále,“ zavzpomínala rodačka ze Bzence na Hodonínsku.

Poklad z dětství

Běžné dárky pro dívky byly tehdy stejně jako dnes panenky. Ty se však paní Evě vyhnuly. „Nedostávala jsem je. První až tak ve dvanácti letech, ale ne mrkací. Z čeho jsem byla ve třinácti unešená, byla kazeta, ve které byl hřeben a kartáč na šaty. Představte si, že ten mám stále,“ smála se. Teď už s ním nečistí šaty, ale leští boty.

Zlato od manžela

Jako vdaná paní už dostávala jinačí dary. „Manžela Zdeňka (80) to přišlo dráž. Kupoval vždy tři dárky. Tehdy letělo zlato. Tak jsem dostala vždy i nějaký šperk. A letos mimo jiné kosmetiku a parádní zimní boty,“ prozradila Aha! s úsměvem bývalá zdravotnice.

Budou diamantoví

S manželem se paní Eva poznala během studií zdravotnické školy ve Zlíně, který však tehdy nesl název Gottwaldov. Spolužačka ji seznámila s bratrem Zdeňkem, lesníkem z Uherskohradišťska. Za dva roky byla svatba, postupně přišli na svět dva synové. „Tehdy jsme bydleli na samotě na hájence nad obcí Modrá. Po mateřské jsem pak až do důchodu dělala na interně v nemocnici v Uherském Hradišti,“ vyprávěla. Manželství Evě a Zdeňkovi vydrželo a příští rok oslaví diamantovou svatbu, tedy 60 let společného života.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.