Rekonstrukce pohyblivého betlému ve Svitavách: Nádhera za 10 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rekonstrukce pohyblivého betlému ve Svitavách: Nádhera za 10 milionů!

Svatá trojice je nejstarší z betlému.
Svatá trojice je nejstarší z betlému. (Foto Aha! – Petr Podroužek, Muzeum Svitavy, Petr Berger)

Chybělo málo a skončil na smetišti mezi vyhozeným harampádím. Velký mechanický betlém ve Svitavách potřeboval rozsáhlou rekonstrukci a restauraci, abychom ho mohli znovu obdivovat. Deset let trvalo, než se znovu rozpohyboval.

Jde o evropský unikát historického významu. „Ve Svitavách bylo v jednu dobu až na čtyři stovky betlémů, z toho bylo čtyřicet pohyblivých. Betlémská tradice se tady držela až do konce druhé světové války, kdy došlo k odsunu německého obyvatelstva. Ze staveb a figurek, co tady zůstaly, jich většina podlehla zkáze,“ říká kurátorka betlému Blanka Čuhelová z Městského muzea a galerie ve Svitavách.

Dělníci dostali přednost

Po válce ve městě vzniklo nové muzeum a jeho sbírky obohatilo hned pět betlémů, konfiskáty německého majetku. Muzejníci z něj tenkrát sestavili jeden velký betlém. Na délku měl deset metrů a byl situovaný do tvaru písmene L, tedy stejně, jak je tomu dnes. V 60. letech minulého století byla budova muzea napadena dřevomorkou. A po opravách vzniklo ve zdejších prostorách muzeum dělnického hnutí. Proto se řešilo, co s betlémem. Nakonec byl darován do Pardubic. „Po roce 1989 jsme o navrácení betlému zažádali. I když jsme na něj právní nárok neměli. Byl to docela boj, protože se ho Pardubice vzdát nechtěly. Podařilo se to po dvaceti letech. A to v roce 2012, kdy se začal také hned restaurovat,“ prozrazuje Blanka Čuhelová.

Deset let s betlémem

Rozložený betlém přivezli tehdy z Pardubic v krabicích. „Měli jsme hromadu domečků, které se rozpadaly, figurkám chyběly končetiny. Se statickými věcmi k restaurování jsme se obrátili na Šárku a Petra Bergerovi.“ Ani oni zpočátku netušili, že s betlémem budou žít následujících deset let. Byla to mravenčí práce. Všechny mechaniky opravil a betlém citlivě rozpohyboval restaurátorský mistr Kamil Andres. „Betlém je dnes dlouhý patnáct metrů. Dal by se postavit i delší, jenže nám to nedovolují vyhrazené prostory,“ popisuje situaci kurátorka. V betlému se pohybují i úplně nejstarší figurky – Svatá rodina a nebeská hudba – z konce 18. století a nejmladší postavy z roku 1942. Stáří betlému tak mapuje svitavskou betlémářskou dobu v délce téměř 150 let. Restaurování přišlo na zhruba 10 milionů korun. Z největší části se na něm finančně podílelo město. Přispělo ministerstvo kultury a Pardubický kraj.

Kdy a kde:

Betlém je k vidění do 22. ledna 2023. A to včetně Štědrého dne a následujících svátků (s výjimkou 31. 12.). V době 9 do 17 hodin. Současně ve svitavském muzeu vystavují i malířky Emma a Bára Srncovy.

Čísla betlému:

Velký svitavský mechanický betlém

• Měří 15 m na délku a 2,5 m na výšku.

• Má 665 figur a staveb.

• Pohyb zajišťuje 62 mechanik.

• 141 Tolik vykonává různých pohybů všechny pohyblivé části.

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (24.12.2022)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.