Epické dílo Pavla Rajdla (80): Betlém, kde mají peklo i zabijačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Epické dílo Pavla Rajdla (80): Betlém, kde mají peklo i zabijačku

Jesličky, svatý Josef ve vítězném gestu.
Jesličky, svatý Josef ve vítězném gestu. (Foto ČTK/Josef Vostárek, archiv ČT, archiv Pavla Rajdla)

Největší keramický betlém v Česku! Má tři patra, více než 450 figurek, z toho 100 andělů, zavřete ho jako krám. A navíc nechybí peklo! Prohlížíte si v něm jako v obrázkové knížce – těch detailů – je to zážitek, má prostě všechna nej...

Tenhle skvost najdete v Radovesnicích u Kolína, Večer je pěkně nasvícený, přes noc ho zavírají ( ovšem i zvenčí je na co koukat, andělská mozaika bere dech). Až do konce ledna sem tak můžete zajet a obdivovat.

Protiváha andělů

Sochař a výtvarník Pavel Rajdl na betlému pracoval devět let, každý rok doplnil buď celé patro, nebo aspoň několik postaviček. „Dva roky tvrdím, že je to hotové a nic přidávat nebudu, ale i letos se ještě něco našlo. A protože mi mezi všemi těmi anděly chyběla nějaká protiváha, přidal jsem odkaz na peklo,“ zmínil Pavel Rajdl s tím, že dál už nepokračuje.

Čert a Mikuláš s andělem si vyšlápli na nezbedy.

Loni dodal dva anděly s rouškou jako připomínku neblahé covidové pandemie. „Betlém je koncipován jako spojení malby a keramiky. Na samém začátku stála kresba, kdy jsem si musel načrtnout jednotlivé postavičky. Kresebné začátky jsou dosti důležité, mezi figurkami se pomalu vytváří vztah, určitý děj.“

Buben, děda a klarinet

Kolínský patriot Rajdl má ve vsi chalupu a ateliér, tvoří tady, a unikátní skříňový betlém také věnoval obci. „Není tady kostel ani kaple, betlém jsem začal tvořit hlavně proto, aby měli lidé kolem Vánoc kam přijít,“ vysvětlil pan Rajdl a dodal, že dílo bere i jako barometr lidské slušnosti. Zatím se nic neztratilo ani nezničilo, a tak je rád, že nepracoval zbytečně. „Máme tam i lidové zvyky, české obyčeje. Třeba kapelu, vesnickou kutálku, kde kluk táhne tátovi buben a děda hraje na klarinet.“

A už vezou čuníka na zabijačku.

Co na betlému uvidíte...

  • HORNÍ PÁS je vysoký 70 cm a obsahuje motiv Jeruzaléma i s historickými budovami, se svatou rodinou, pastýři a přicházejícími třemi králi s doprovodem.
  • STŘEDNÍ PÁS (50 cm) vyobrazuje českou krajinu s kostelíčky a chalupami. Nechybí koledníci, sedlák s pašíkem. který jede na zabíjačku, hostinský se sudem nebo babky.
  • SPODNÍ PÁS (62 cm) představuje tradiční české vánoční zvyky s Mikulášem a čertem, štědrovečerní večeři nebo Rybovu mši.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.