Velký přehled cen: Na kolik vyjde kilo kapra?
Smažený, na černo, s perníkovou omáčkou a knedlíkem či s bramborovým salátem. Ať už je recept na přípravu vánočního kapra jakýkoliv, na české štědrovečerní tabuli nesmí chybět. Také proto si zahájení jeho prodeje nenechali ujít včera desítky lidí z Ústecka.
Úderem deváté ráno se otevřely brány chabařovických sádek. Netrpěliví lidé v tu dobu už čekali, až prodej kaprů začne a během krátké chvíle se seřadili do dlouhé fronty. „Přišla jsem pro kapra a amura. Syn říkal, ať vyberu velké kusy, protože je nás na ně celkem pět. Amura bude zítra udit a kapra si dáme na Vánoce,“ svěřila se Aha! Jaroslava Černá (70) z Vaňova. Svoji rybu si přišla vybrat také Stanislava Svobodová (76) z Hostovic. „Chtěla jsem jen menšího amura. Mám ho raději, jeho maso je více suché a to mi vyhovuje,“ vysvětlila důchodkyně.
Zdražení, zdražení
Současná ekonomická krize se dotkla také cen za ryby. Kilo živého kapra vyjde v Chabařovicích na 105 korun, za amura dají lidé 110 korun za kilo. Na stancích ve městech to bude ale více. „Je to dáno vyššími náklady. A to nejen na dopravu, ale především na krmivo,“ vysvětlil mluvčí Severočeského rybářského svazu Jan Skalský. K sumě musí lidé připočítat další položky, pokud chtějí rybu zabít či případně vykuchat. „Zaplatila jsem za oba tisíc korun. Na dnešní dobu je to stále přijatelná cena. Vánoce bez kapra bychom si ale nedovedli představit,“ podotkla Jaroslava Černá s tím, že u nich bude tradiční, smažený s bramborovým salátem.
Zázračná ryba
Vánoční kapr má podle pověr zázračné schopnosti. Lidé si dávají na Štědrý den jeho šupinu pod talíř, čímž si mají zajistit bohatství. Na vsích pak někteří zakopávají kapří kosti pod ovocné stromy. To přinese údajně bohatou úrodu.
Jak se dostal na stůl?
Ryba je symbolem křesťanství, patřila k postním jídlům. Kapr se pak na český vánoční stůl dostal v 17. století, kdy se ale mezi prostým lidem příliš neuchytil. Teprve v 19. století se začal stále častěji objevovat při štědrovečerní večeři. Jeho smažená verze se ale rozšířila až po druhé světové válce, kdy se stal kapr více dostupným.