Triky v pletení vánoček! 3 návody: Uplete je každý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Triky v pletení vánoček! 3 návody: Uplete je každý

Upečené vánočky můžete ještě posypat moučkovým cukrem.
Upečené vánočky můžete ještě posypat moučkovým cukrem. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Hlava popletená z pletení vánočky. Taky se vám při přípravě této kynuté dobroty motají ruce? Paní Tereza Hudáková (43) z Karlových Varů se svými dcerkami ukázala, že to jde i snadno a přidala několik skvělých rad a tipů.

Tak schválně, která vánočka je hezčí? Ze čtyř, ze šesti, nebo z osmi pramenů? Takovýhle spor vzplanul i v rodině Hudákových. Ella (8) upekla vánočku ze čtyř. Anička (12) zamotala dohromady šest pramenů a maminka Tereza se chopila nejnáročnějšího úkolu a upletla vánočku z osmi pramenů. Všechny se jim moc povedly. „Doporučuji zhlédnout nějaká videa. Zdá se to na první pohled náročné, ale stačí chytit grif a jde to samo,“ povzbuzuje pekařky šikovná maminka.

Využijte robota

Na co Tereza nedá při pečení dopustit? „Na hnětení těsta doporučuji použít robot. Těsto v něm nechejte zpracovávat 10 až 15 minut. Hotové dáme asi na 60 minut kynout. Troubu předehřejte na 185 stupňů a pečte s postupným snižováním teploty. Po 15 minutách ji snižte na 165 stupňů a dopékejte. Do trouby můžete rovněž umístit pekáč s horkou vodou. Vánočka by měla být upečená po zhruba 45 minutách,“ radí.

Jednoduchá: Se čtyřmi prameny

Udělejte si čtyři válečky, které váží stejně. Vytvořte dvě dvojice. V levé dvojici přehněte levý pramen přes pravý, zopakujte i v pravé dvojici. Poté uchopte prostřední dva prameny a přehněte levý přes pravý a celý proces opakujte.

Takhle bude vypadat na konci.

Nejběžnější: Ze šesti pramenů

Vytvořte si šest stejně vážících pramenů. Pro pletení tímto stylem je důležité dodržet několik pravidel. Prvním je pravidlo překřížených rukou. Pravá ruka pracuje s prameny na levé straně a obráceně. Druhým pravidlem je, že ruka, která pracuje, vždy bere krajní pramen a překlápí ho doprostřed. Třetí pravidlo zní: Ruka, která nepracuje, drží pramen nahoře.

Začínáme se zkříženýma rukama, pravá bere levý krajní pramen a levá zase pravý krajní, tím se zkříží. Pravou rukou položíme pramen dovnitř doprostřed a pak hned vezmeme pravou rukou levý krajní pramen a pramen z levé ruky položíme dovnitř doprostřed. Levou rukou bereme pravý krajní a pramen z pravé ruky pokládáme doprostřed a to stále opakujeme.

Na konci získáte úhledný bochánek.

Pro fajnšmekry: Z osmi pramenů

Těsto si rozdělíme na osm stejně velkých pramenů. Uchopíme krajní pravý pramen a přehneme ho přes všechny prameny na druhý kraj. To samé uděláme i s pramenem z levé strany. Poté se vrátíme k prvnímu krajnímu pramenu a vrátíme ho doprostřed. Poté vezmeme pramen pod naším druhým vodícím (druhý pramen z kraje) a položíme ho opět přes všechny prameny na druhý kraj. Vodící pramen z levé krajní strany dáme doprostřed. Vše opakujeme.

Výsledek je pěkná vánočka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.