Před vánočním pečením... Brutální zdražení cukru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před vánočním pečením... Brutální zdražení cukru

V Česku už se prodává kilo cukru i za 39,90 korun.
V Česku už se prodává kilo cukru i za 39,90 korun. (Blesk: Markéta Mikešová)

Život je potřeba si osladit, zvlášť o vánočních svátcích. Letos to bude ale pěkně drahé! Kilogram cukru totiž v obchodě vyjde už nyní i na více než 35 korun, loni ve stejnou dobu stál 14 korun. Proč? Podle cukrovarů došly staré zásoby. A brzy bude ještě dráž.

Pořádné překvapení nyní čeká zákazníky na pultech supermarketů. Lidl nabízí kilogram cukru za 34,90 korun, jinde stojí v rozmezí 30 až právě 35 korun, občas se prodává i za 40 korun. Loni v listopadu vyšel podle Českého statistického úřadu lehce přes 14 korun, ještě letos v září stál jen 18,21. Tehdy se však ještě prodávala loňská produkce, nyní už letošní.

„Cukrovarnické podniky již kontrahují cukr vyráběný v nové kampani a jsou nuceny promítnout do svých cen dramaticky navýšené ceny prakticky všech vstupů,“ řekl Josef Pojer, předseda Českomoravského cukrovarnického spolku. Cena řepky vyrostla o 20 %, dražší jsou i energie, doprava, obalové materiály či mzdy.

Brzy nás navíc čeká další cenový skok, v příštím roce se očekává další zdražení cukrové řepy. „Očekávat lze spíš další nárůst,“ potvrdil předseda Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek. Pozitivně naopak zapůsobí nižší ceny energií způsobené vládním zastropováním. „Jde o to, co bude mít větší váhu, zda míra zdražení surovin, nebo zlevnění energií. Pokud to bude vyrovnané, tak se ceny udrží na podobné úrovni jako nyní,“ řekl Aha! agrární analytik Petr Havel (66).

Víte, že...

...průměrný Čech spotřebuje 33 až 34 kilogramu cukru ročně?

...před 100 lety šlo přitom jen o necelé tři kilogramy na osobu!

Petr Havel: Cukrovary mizí, i tak vyvážíme

Počet cukrovarů klesl sice od roku 1878, kdy jich bylo na našem území 207, na pouhých sedm, i tak jsme ale dodnes v cukru soběstační a ročně ho vyvezeme až 120 tisíc tun. „Fází úbytku cukrovarů bylo několik, ale v poslední době se jedná především o Reformu cukerného pořádku v Evropské unii (EU) z roku 2006, která znamenala cílený útlum produkce cukru, za což EU vyplácela kompenzace,“ řekl agrární analytik Petr Havel.

Petr Havel

Kvóty EU zrušila v roce 2017, což vedlo zpět k celoevropskému navýšení produkce a zlevnění. „Poté ale pěstitelé i výrobci zjistili, že to přehnali, takže zase utlumili produkci a ceny začaly pomalu růst. Do toho nyní promluvila i válka na Ukrajině, dražší energie, náklad na mzdy a podobně,“ dopnil Havel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.