Máku jako máku? Kdepak! PRODEJNÍ CENA VYLETÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Máku jako máku? Kdepak! PRODEJNÍ CENA VYLETÍ!

Kvetoucí pole vypadají v krajině krásně.
Kvetoucí pole vypadají v krajině krásně. (Sdružení Český modrý mák)

Že by letos byla maková panenka tak trochu lakomá? Polí s kvetoucí červenou nádherou v Česku ubylo, sklizeň tak bude dokonce o třetinu nižší. Podle odborníků se cena máku zvýší minimálně o 10 procent.

Zatímco v loňském roce se sklidilo 30 tisíc tun máku a úroda byla nejvyšší za posledních dvanáct let, letos bude kvůli výraznému poklesu osevních ploch jeho sklizeň podle Českého statistického úřadu o třetinu nižší. Žně nás tedy nečekají, a proto se očekává i zdražování.

Dvousetgramové balení máku se nyní prodává v Tesku za 34,90 Kč (174,50 Kč/kg), v Albertu vyjde kilo dokonce na rovných 200 korun. O kolik si tedy připlatíme? Odborníci odhadují nárůst ceny nejméně o 10 procent, to dělá až 20 Kč na jednom kilogramu.

„Ceny potravin dlouhodobě stoupají vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám vstupů. Výrobu potravin prodražují vysoké vstupní náklady na energie, pohonné hmoty, pracovní sílu a vyšší je vzhledem k vysoké inflaci i cena peněz,“ řekla Aha! mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Obilí se daří

Přestože máku ubylo, základním obilovinám se v Česku daří. Jejich letošní úroda bude podle zemědělců o 2,5 % vyšší než loni. Pěstitelé jsou v těchto dnech ve svých odhadech ještě optimističtější než před měsícem. „Přispělo k tomu příznivé počasí a rychlý postup žní,“ vysvětlila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu.

Víte, že...

...Česká republika je největším vývozcem a spotřebitelem máku na světě? Český modrý mák získal v loňském roce evropskou ochrannou známku.

Agrární analytik Petr Havel: Méně i kvůli válce

Proč je méně osevních ploch máku?

„Hlavním důvodem je, že mák se ve velkém vyvážel na Ukrajinu a do Ruska. Změnil to válečný konflikt. Pěstitelé reagovali správně. Je to ale špatná zpráva pro českou krajinu.“

Z jakého důvodu?

„Mák v krajině, zejména když kvete, vypadá velmi krásně. Vedle toho, pokud ho ubude, nebudeme mít takovou pestrost. Vždy je lepší nepěstovat někde pouze pšenici nebo řepku.“

Očekáváte zdražení?

„Zcela určitě. Všichni zemědělci se potýkají se zdražováním, zvýšení cen se tedy neubráníme. U máku to odhaduji v nižších desítkách procent.“

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.