České domácnosti hledají úspory: Ušetřete změnou chování, to vás nic nestojí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

České domácnosti hledají úspory: Ušetřete změnou chování, to vás nic nestojí

Své elektroměry teď s obavami sledují téměř všichni.
Své elektroměry teď s obavami sledují téměř všichni.  ( Foto Aha! – Martin Přibyl)

Bydlení, voda, energie, paliva, ale i potraviny. Právě růst cen těchto položek Češi vnímají v poslední době nejvíce. Ukazuje to výzkum společnosti Ipsos pro ČEZ. Jak na drahotu?

Nejvíce znepokojujícím tématem jsou pro lidi ceny elektřiny (73 %) a ceny potravin (71 %). I kvůli tomu se 24 procent domácností musí výrazně omezovat. „V případě dalšího růstu cen energií plánuje šetřit osm z deseti domácností,“ říká analytik Ipsos Michal Straka. Kam pro rady? Podle něj by polovina domácností uvítala informace o tom, jak šetřit energiemi. Čtyřicet procent z nich to očekává od svých dodavatelů.

„Tento trend vidíme i v našich zákaznických centrech. Lidé se třikrát více chodí ptát, co s nastálou situací dělat a jak ušetřit,“ říká Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ prodej, který upozornil, že například domácí fotovoltaické elektrárny si letos instalovalo na své domy třikrát více majitelů, než za stejné období loňského roku. Šetření zdarma Ušetřit se dá ale i bez velkých investic, tedy prakticky zadarmo. I kvůli tomu vzniknul od TZB-info energetický rádce, který lidé najdou na webu www.setrim.cz. Najdete na něm jednouché návody, jak okamžitě ušetřit energie změnou chování, ale i jaká je optimální roční spotřeba vašeho domu nebo bytu. „Jde o jednoduchý nástroj, kde si každý najde pro sebe radu, jak ušetřit. I když se bavíme o úsporách, jde vlastně o omezení plýtvání,“ říká Dagmar Kopačková, ředitelka TZB-info.

BOX Češi konečně zjišťují, kolik platí za energie Podle průzkumu společnosti Ipsos před dvěma lety, lidé netušili, kolik vlastně platí za energie. „Jen výrazná menšina věděla, kolik přesně platí. Mnozí ani nevěděli, co je vlastně kilowatthodina,“ říká analytik Michal Straka. Nárůst cen ale všechno změnil. „Pětaosmdesát procent domácností už nyní poměrně jasně ví, kolik za energie platí,“ říká Straka.

Čím ušetřit?

  • Snížit teplota vytápění
  • Nezakrývat topení
  • Umístit hliníkovou fólii za topení
  • Krátké, ale intenzivní větrání
  • Nižší teplota ohřevu vody
  • Sledování spotřeby teplé vody a tepla
  • *Sprcha místo vany

Už šetříme!

Mnoho lidí si drahé energie moc dobře uvědomuje. A projevilo se to již na poklesu spotřeby. „Když odfiltrujeme vliv počasí a zaměříme se na domácnosti, tak je vidět pokles mezi pěti až patnácti procenty,“ říká Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej.

Cena elektřiny prolomila rekord!

Cena elektřiny na pražské burze včera vystoupila na rekordních 376 eur (9238 Kč) za megawatthodinu (MWh). Podle odborníků k tomu přispívá pokračující růst cen zemního plynu v Evropě. Jeho cena pro evropský trh s dodáním v srpnu včera vykazovala růst o 14 procent na více než 228 eur (5600 Kč) za megawatthodinu. Přitom před rokem se pohybovala kolem 22 eur/MWh (dle tehdejšího kurzu 564 Kč).

Přečtěte si
Lubica258
9. 6. 2023 • 05:38

Taky šetříme, ale není to nic hrozného. Snažím se nekupovat zbytečnosti, ale jednou za čas si taky něčím udělám radost . Režie domu nás moc nestojí, a to je nejdůležitější. Velkou roli v tom hrají akumulační kamna na dřevo z http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , ve kterých stačí topit jen chvíli. Mají velkou výhřevnost a dobře se v nich dřevo spaluje, takže tak často nemusíme přikládat.

koliaska
28. 2. 2023 • 21:57

Zajímavé rady, uznávám. Osobně jsem ale toho názoru, že pokud člověk například chce ušetřit na topení, tak vůbec nejlepší je přejít na nějaký úspornější druh vytápění. V našem případě to jsou krbová kamna z http­s://ww­w.lev­nekrb­y.cz/ Budeme je teď mít první rok a zatím si to nemůžu vynachválit. Topení dřevem je paráda.

Eva Jah
28. 7. 2022 • 15:05

Tyto rady jsou "o ničem", v roce 2020 jsme v HK měli sníženou spotřebu odběru tepla a protože teplárna Opatovice vydělala málo a tak nám zvýšily cenu z důvodu "zásah vyšší moci". Nepomohlo nám nic a nikdo. Všechny vaše rady jsou k prdu, jediná možnost je neprat (elektrika a voda), prodat ledničku a nemýt se.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.