POTRAVINY V OBCHODECH: Kdo může za děsivý růst cen? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

POTRAVINY V OBCHODECH: Kdo může za děsivý růst cen?

Ceny paprik v supermarketech v Česku (únor 2023)
Ceny paprik v supermarketech v Česku (únor 2023) (Blesk: Markéta Mikešová)

Současné ceny potravin v Česku lámou rekordy. Například cukr překonal své maximum. Kilo lze koupit za více než 30 korun. Jiné to není u zeleniny či vajec. Tento růst vylekal ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (53, KDU- -ČSL), a proto se obrací na příslušné úřady.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) cena cukru během půl roku vzrostla o 77 procent. Razantní nárůst byl zaznamenán v září a říjnu. Ministr proto na podzim psal zemědělcům, potravinářům a obchodníkům, aby její raketový růst vysvětlili.

ZJISTÍ CENY

Včera si je dokonce pozval na kobereček. „Zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní a u některých subjektů neodpovídá skutečnému růstu nákladů,“ prohlásil po jednání Zdeněk Nekula s tím, že jeho rezort proto podává podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tedy na antimonopolní úřad, aby zvýšení ceny prověřil.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023)

KLAMAVÁ SLEVA

Sám ministr také zmínil, že jeho rezort prý odhalil klamavý signál. Popsal, že jeden řetěz nabízel kilo cukru za 40 korun a uváděl, že v akci stojí 33 korun. „Toto není žádná sleva, pokud ČSÚ uvádí, že 33 korun je cena běžná,“ vysvětlil Nekula zavádějící reklamu. I proto se jeho úřad obrátil na Českou obchodní inspekci, aby chování prověřil.

DEJTE PODNĚT

A možnost obrátit se se svým podnětem mají i spotřebitelé. Ministerstvo zemědělství pro ně zřídilo speciální e-mailovou adresu podnetypotraviny@ mze.cz. „Jde o to, aby spotřebitelé měli možnost podat podnět nejenom k cenám, ale i ke kvalitě potravin a celého jejich prodeje,“ dodal Nekula.

PAPRIKA 160 KORUN ZA KILO

Drahý není jenom cukr, ale třeba i vajíčka nebo zelenina. Zatímco kilogram salátových okurek vyšel v roce 2021 podle dat ČSÚ v průměru na 44,5 Kč, dnes se kilo dá pořídit za 88 Kč. Přepočteno na kus, za jednu okurku v supermarketech dáte 35 Kč. Na extrémní hodnotu zdražila také paprika. Kilo lze koupit i za 150 až 160 korun. A proč? „Plodová zelenina je u nás během zimních měsíců vždy dražší, jsme závislí na jejím dovozu,“ řekla Aha! Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. A dodává, že ceny ovlivnily i další skutečnosti. „Letos je cena umocněna i cenou energií, která je pro pěstování plodových druhů nezbytná,“ vysvětluje Kouřilová.

Přečtěte si
ELLA Průšová
1. 3. 2023 • 23:44

Cukr, ten u nás v Praze stojí 1 kg, 56-,Kč! Květák dnes 99,90,-Kč! Vláda, která sprostě okrádá nás všechny, ať už jde do paďous! Kolik dnů se ještě budou hádat, k vůli důchodcům, ať sobě sníží své platy na poloviční a i tak, budou královsky placený, za to nic nedělání! Celá, ta povedená vláda, co vládne podvodem, patří za mříže!

lukim
28. 2. 2023 • 09:07

Kdo za to může? Ten kdo tomu nezabránil ač na to má všechny prostředky - vláda! A cukr rozhodně není jediný problém!!! Jinak za vysoké ceny mohou hlavně obchodníci!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.