Zkroťte drahé energie a potraviny: 6 rad, jak ušetřit při vaření? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zkroťte drahé energie a potraviny: 6 rad, jak ušetřit při vaření?

Vařte chytře!
Vařte chytře! (Archiv Blesku)

Vysoké ceny za energie a inflace, která zvedla ceny potravin, dopadají na všechny. Každý se snaží šetřit, jak to jen jde. Nemalou částku za energie můžeme uspořit i při vaření a pečení. Aha! vám poradí, jak na to...

1. Používejte pokličku

I malá poklička dokáže velké divy. S pokličkou totiž přivedete vodu v hrnci k varu rychleji než bez ní, v některých případech to může být až 2x rychleji. A zkrácením doby vaření ušetříte nejen čas, ale i energii.

2. Těstoviny nechte dojít

Uspořit energii můžete i při vaření těstovin. Někteří italští kuchaři propagují netypický způsob přípravy. Těstoviny vaří 2 minuty, poté zdroj ohřívání vypnou a nechají těstoviny 10 minut v uvařené vodě takzvaně dojít. V chuti těstovin je to ale poznat, protože se těstoviny nevaří, ale louhují a uvolňují více škrobu.

3. Mikrovlnka je rychlejší

Když si chcete jídlo znovu ohřát, používejte mikrovlnu. Jídlo se v ní ohřeje 6x rychleji. Trvá to průměrně 3 minuty. V klasické troubě, která je větší a trvá, než se vyhřeje, se jídlo ohřívá zhruba 20 minut. Navíc mikrovlnka má nižší průměrný příkon (1000 W) než mívá klasická trouba (3000 W).

4. Neotvírejte troubu

Když pečete v troubě, zbytečně jí neotvírejte. Otevíráním trouby při pečení se zbytečně ztrácí 20 % tepla, takže trouba musí pak vynakládat více energie, aby ztrátu dohnala.

5. Vody lijte přiměřeně

Do konvice na vodu (ať už rychlovarné nebo konvice na sporák) vlijte takové množství, které potřebujete k přípravě čaje nebo kávy. Nedávejte zbytečně víc vody, než jste schopni využít.

6. Navařte si do zásoby

Místo každodenního vyváření si zkuste navařit do zásoby. Nejenže tím ušetříte čas strávený v kuchyni, ale také vaši peněženku. Také můžete do jídelníčku zařadit jídla, která nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu (např. saláty či sendviče).

Přečtěte si
AHel
27. 10. 2022 • 23:54

To každá hospodyně dělá a dělala už dříve bez energetické krize, něco kreativnějšího by tam nebylo, radíte jak ve středověku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.