Zkroťte drahé energie a potraviny: 6 rad, jak ušetřit při vaření?
Vysoké ceny za energie a inflace, která zvedla ceny potravin, dopadají na všechny. Každý se snaží šetřit, jak to jen jde. Nemalou částku za energie můžeme uspořit i při vaření a pečení. Aha! vám poradí, jak na to...
1. Používejte pokličku
I malá poklička dokáže velké divy. S pokličkou totiž přivedete vodu v hrnci k varu rychleji než bez ní, v některých případech to může být až 2x rychleji. A zkrácením doby vaření ušetříte nejen čas, ale i energii.
2. Těstoviny nechte dojít
Uspořit energii můžete i při vaření těstovin. Někteří italští kuchaři propagují netypický způsob přípravy. Těstoviny vaří 2 minuty, poté zdroj ohřívání vypnou a nechají těstoviny 10 minut v uvařené vodě takzvaně dojít. V chuti těstovin je to ale poznat, protože se těstoviny nevaří, ale louhují a uvolňují více škrobu.
3. Mikrovlnka je rychlejší
Když si chcete jídlo znovu ohřát, používejte mikrovlnu. Jídlo se v ní ohřeje 6x rychleji. Trvá to průměrně 3 minuty. V klasické troubě, která je větší a trvá, než se vyhřeje, se jídlo ohřívá zhruba 20 minut. Navíc mikrovlnka má nižší průměrný příkon (1000 W) než mívá klasická trouba (3000 W).
4. Neotvírejte troubu
Když pečete v troubě, zbytečně jí neotvírejte. Otevíráním trouby při pečení se zbytečně ztrácí 20 % tepla, takže trouba musí pak vynakládat více energie, aby ztrátu dohnala.
5. Vody lijte přiměřeně
Do konvice na vodu (ať už rychlovarné nebo konvice na sporák) vlijte takové množství, které potřebujete k přípravě čaje nebo kávy. Nedávejte zbytečně víc vody, než jste schopni využít.
6. Navařte si do zásoby
Místo každodenního vyváření si zkuste navařit do zásoby. Nejenže tím ušetříte čas strávený v kuchyni, ale také vaši peněženku. Také můžete do jídelníčku zařadit jídla, která nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu (např. saláty či sendviče).