Finální scénář zastropování cen energií: Od kdy, za kolik a pro koho? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Finální scénář zastropování cen energií: Od kdy, za kolik a pro koho?

České domácnosti budou platit zastropovanou cenu za energie.
České domácnosti budou platit zastropovanou cenu za energie.  (Blesk:TONDA TRAN)

Cenový strop na energie už má definitivní podobu. Včera vláda schválila potřebné nařízení. Zastropování sice má platit na ceny od ledna 2023, kabinet ale tvrdí, že se začne projevovat už od listopadu letošního roku.

Ve vládním nařízení už stojí jasně černé na bílém, že strop bude u elektřiny 6,05 Kč za kWh a u plynu 3,025 Kč za kWh. To ale není konečná cena, protože k celkovému účtu patří ještě další položky. Cena tak bude ve skutečnosti o zhruba dvě až tři koruny na kWh vyšší. Zároveň kabinet stanovuje maximální měsíční platbu za odběrné místo na 130 korunách u obou energií. U lidí, kteří mají tuto fixní platbu nižší, se nic měnit nebude. Vláda k tomuto kroku přistoupila, protože tato položka je v tzv. neregulovanou části a obchodníci by ji mohli libovolně zvyšovat.

Od listopadu

„Ceny budou zastropované na celý příští rok s tím, že do záloh by se toto rozhodnutí a snížené ceny měly začít projevovat už během listopadu,“ uvedl premiér Petr Fiala (58, ODS). Ačkoliv bude vládní strop platit na ceny od začátku ledna 2023 do konce roku, má se projevit v zálohách už letos na podzim. Jak je to možné?

„Když lidé obdrží rozpis záloh na další roční období v listopadu, tak jejich zálohy již budou zohledňovat zastropování účinné od příštího roku,“ vysvětlil ekonom a poradce předsedy vlády Štěpán Křeček. „Zastropování cen podporujeme. Nyní se musíme detailně seznámit s obsahem vládního nařízení a naplánovat nezbytné kroky k jeho uvedení do praxe,“ uvedl na dotaz Aha! mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Fiala: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu. Pro domácnosti bez omezení spotřeby

Video se připravuje ...

Odpuštění poplatku

Lidem má také pomoci tzv. úsporný tarif. I ten energetické firmy zohlední ve vyúčtování a lidé nemusí o nic žádat. Jeho výše je buď 3500 Kč, nebo 2000 Kč, podle toho jakou mají distribuční sazbu. Další formou pomoci je odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, které platí letos od října do konce příštího roku. Lidé takto ušetří 599 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny.

Pomoc pro firmy

Kabinet svoji pomoc zacílil i na malé a střední podniky. Tedy na firmy s maximálně 250 zaměstnanci a přibližným obratem do 1,25 miliardy korun. Firmy se spotřebou od 630 do 4200 MWh budou moci využít zastropování do 80 procent své nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Vláda pak hledá prostředky, jak pomoci velkým firmám.

Kabinet schválil špiona

Vláda také včera kromě energií posvětila volbu ministra vnitra Víta Rakušana (44, STAN), který vybral nového šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Tím bude někdejší náměstek rozvědky Vladimír Posolda. Ten přichází jako náhrada za Petra Mlejnka, který rezignoval v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.