Vláda má na stole: Vyšší příspěvek na bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vláda má na stole: Vyšší příspěvek na bydlení

Ilustrační foto
Ilustrační foto (E15 Michaela Szkanderová)

Po zastropování cen energií přichází vláda Petra Fialy (58, ODS) s dalším razantním krokem, který by měl lidem pomoci lépe zvládnout současnou krizi cen. Navýší totiž od října normativy, podle nichž lze uplatnit nárok na příspěvek na bydlení!

Normativy jsou v podstatě stropy, do kterých lze dle velikosti obce a počtu lidí v domácnosti uplatňovat náklady na bydlení. Právě mezi ty patří mimo jiné i rapidně se zdražující energie. Návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí na zvednutí normativů o 2000 až 4500 korun má v polovině příštího týdne schvalovat vláda. Jde o nárůst v některých případech až o téměř 70 procent.

„Pokud vláda tento návrh schválí, pak by se od října zvýšil příspěvek na bydlení pro nejohroženější domácnosti, jako jsou například samoživitelky nebo domácnosti seniorů s nízkými příjmy, a to až o 4500 korun. Společně s tím se rozšíří i okruh domácností, které na příspěvek budou mít nárok,“ řekl Aha! ministr práce Marian Jurečka (41, KDU- -ČSL). 

Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří i kvůli zálohám na elektřinu a plyn vydají více než 30 procent (v Praze více než 35 procent) příjmu na bydlení. Nebude to ale bez dopadu na státní rozpočet. Návrh odhaduje, že větší objem vyplacených příspěvků na bydlení díky novým normativům, bude stát jen letos 400 až 585 milionů korun navíc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.