Po 3 letech práce bydlí za 450 tisíc: Radek (19) si postavil dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po 3 letech práce bydlí za 450 tisíc: Radek (19) si postavil dům!

Radek Pospíšil
Radek Pospíšil (Foto pro Aha! – Radek Pospíšil)

Se stavbou začal v 16 letech a už v něm bydlí! Student truhlařiny Radek Pospíšil (19) si vlastníma rukama postavil minidomek, který odpovídá požadavkům dnešní doby. Za trendy bydlení sklízí na sociálních sítích obdiv veřejnosti.

V dřevostavbě má vše, co potřebuje mladý člověk k bydlení – minimalistický obývací pokoj, kuchyňskou linku, koupelnu s pračkou a loft na spaní pro dva. „Bydlí se mi krásně. Sám si uklízím, peru, vařím. Dělám vše podle svého. Je to příjemnější, než bydlet doma,“ zhodnotil bydlení v novém Radek Pospíšil. O tom, že si postaví vlastní domek, přemýšlel už ve 13 letech. O tři roky později se s rodiči dohodl na finanční podpoře a v létě 2019 se pustil do práce.

„Ráno jsem šel do školy a odpoledne trávil na stavbě. Řadu věcí jsem se učil za pochodu. Když byl covid a on-line výuka, měl jsem tu nejlepší praxi, přímo v terénu,“ směje se student. Po pár dnech bydlení ve svém už má poznatky o tom, co se mu povedlo. „Jsem moc spokojený. Abych se co nejvíce přiblížil modernímu bydlení, použil jsem sádrokarton a ten trochu pracuje. Možná bych příště zvolil dřevěné desky,“ zamyslel se. Stavením tiny house, jak se ve světě malým domkům na kolečkách říká, by se chtěl věnovat i v budoucnosti. „Chci jít na nástavbu a pak se uvidí. Buď vysoká v oboru, nebo praxe v zahraničí, ale u stavby domků zůstanu,“ má jasno student.

Nejtěžší bylo vytrvat

„Žádnou z prací nikdy nedělal, těžká byla ta se sádrokartonem. Třeba tmelení, srovnat to dobře, aby tam po natření na bílo nebylo nic vidět. Chyběla ta zkušenost z praxe, teorie mi byla paradoxně k ničemu. Jak moc má člověk tlačit na stěrku zjistí, až když to několikrát pokazí. Nejtěžší bylo vytrvat,“ svěřil se nadšený stavitel.

Domek s výhodami

Dům má zastavěnou plochu 3x8 m2 a vyšel na 450 tisíc. Má podlahové topení, WC a sprchu napojenou na čističku. „Stojí na pozemku rodičů. Zatím se mi tady líbí, tak bych tu chtěl zůstat. Domek se ale dá přestěhovat. V tom je výhoda a také na jeho výstavbu nepotřebujete tolik povolení,“ řekl student.

Víte, že...

...o stavbě Radek pravidelně informoval na sociálních sítích? Získal tak tisíce příznivců. ...inspiroval k podobnému počinu? „Lidé mi píšou, chtějí informace nebo rady,“ řekl.



Přečtěte si
Mirka Nová
24. 9. 2023 • 23:46

To je moc hezký malý domeček a pan Radek je velice šikovný. My jsme s manželem nedávno vybírali na internetových stránkách http­s://ww­w.ob­nova­.cz/st­erky-interierove/ termoaktivní stěrky interiérové do našeho domu, který svépomocí rekonstruujeme. Natáhli jsme stěrku postupně do všech místností, abychom zamezili úniku tepla z domu. Od té doby máme v místnostech tepleji.

kristýna ryglová
13. 5. 2023 • 21:14

Škoda, že i nám to tak nešlo . Ani nechci říct, kolik na kolik nás stavba domu vyšla. Sice máme hypotéku až do důchodu, ale máme svoje vysněné bydlení. Ještě potřebuju doobjednat nějaký nábytek z http­s://ww­w.fi­neca­se.cz/ , ale to už jsou jen drobnosti. To nejnutnější už máme .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.