Takřka stoletý zrezivělý indián: Jako nový i díky 3D tiskárně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takřka stoletý zrezivělý indián: Jako nový i díky 3D tiskárně

Pracovníci a studenti VŠB Ostrava opravují staré motorky už od roku 2019.
Pracovníci a studenti VŠB Ostrava opravují staré motorky už od roku 2019. (Foto VŠB/Tomáš Sláma, ČTK/Jaroslav Ožana, Profimedia.cz)

Jako nová nyní vypadá motorka Indian Scout 37. A to z výrobního pásu sjela už v roce 1927! K dnešnímu vzhledu jí pomohli studenti a zaměstnanci v restaurátorské dílně Vysoké školy báňské (VŠB) Ostrava. Je to už třetí stroj, kterému vrátili jeho původní lesk.

„Motocykl byl zcela nepojízdný a bylo patrné, že na něm předchozí vlastníci provedli poměrně necitlivé, nahodilé opravy,“ řekl Aha! vedoucí restaurátorské dílny Lukáš Kudrna. Navíc mu chyběly některé díly. Sehnat kupříkladu karburátor nebo pneumatiky byl téměř nadlidský výkon. U některých součástek pomohl i 3D tisk. Restaurátoři se při práci řídili postupy podle pravidel Mezinárodní federace historických vozidel.

Nevyčíslitelná cena

„Našim cílem bylo, aby stroj co nejvěrněji ilustroval dobové technické řešení a design historicky cenného motocyklu,“ objasnil Lukáš Kudrna. Indian Scout 37 je dnes plně pojízdný a jeho vzhled odpovídá dobové realitě. „Cena motorky je nevyčíslitelná. Nejde ani odhadnout, protože není v plánu ji prodat,“ upřesnila mluvčí VŠB Ostrava Petra Halíková. Stroj nyní poputuje do Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.

Rychlostní rekordman

Indian Scout patřil k nejprodávanějším modelům americké značky a vyráběl se v letech 1920 až 1949. Oblíbený byl i v Československu. Motorka hraje hlavní roli ve filmu V zajetí rychlosti s Anthony Hopkinsem. Je natočený podle skutečného příběhu Burta Munroa, motocyklového nadšence z Nového Zélandu, který předělal svého 42 let starého indiána na stroj, jenž překonal roku 1967 rychlostní rekord v kategorii do 1000 cm³ rychlostí 321 km/h. Závodníkovi bylo 68 let...

Na řadě je Angličan

Opravám historických motocyklů se pracovníci a studenti v restaurátorské dílně při Fakultě strojní VŠB věnují od roku 2019. Už oživili Jawu 250 a Jawu 350. Příští rok by měl přijít na řadu anglický motocykl AJS 500 ohv z třicátých let minulého století.

Přečtěte si
Lubica258
12. 12. 2022 • 21:18

Manžel taky renovuje staré motorky a 3D tiskárna mu běží v garáži skoro pořád. Už to má tak vychytané, že ty díly nejsou od originálu vůbec poznat. Jsem ráda, že má nějaký koníček, ale byla bych ráda, kdyby byl se mnou víc doma. Přes Vánoce si dá snad pauzu. Musí si objednat nové skleněné podložky pro tisk z http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/sk­lo-pro-3d-tiskarny a bez nich prý nemůže pokračovat, tak doufám, že přijdou až po Novém roce .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.