Revoluce v kulinářství? STEAK Z 3D TISKÁRNY!
„A co takhle kuchařovu spe-cialitu, vytištěný steak?“ Sci-fi, nebo realita, která nás v restauracích čeká už za pár let? Tým vědců z japonské univerzity v Ósace přišel se vskutku revoluční metodou, která umožňuje výrobu steaků na 3D tiskárně!
Jelikož chov dobytka a skotu je odvětvím, které se do budoucna považuje za dlouhodobě neudržitelné, snaží se vědci po celém světě vymyslet, jak vyrobit maso uměle, bez nutnosti rozsáhlého chovu zvířat. Objevilo se už několik rostlinných náhražek, ale takové maso vypadá spíše jako mleté než pořádný steak. To však neplatí pro pokus, který vyzkoušeli japonští vědci. Ti pomocí 3D tiskárny vyrobili skutečnou pochoutku – luxusní steak z masa wagyu, nejdražšího hovězího na světě. Podařilo se jim napodobit konzistenci masa i typický efekt mramorování.
Právě mramorování v sobě ukrývá tuk, svalovinu a cévy ve složité buněčné struktuře, kterou odborníci analyzovali – laicky řečeno ji rozebrali a poté za pomoci počítačů buňky podle získaného »návodu« znovu uměle sestavili. Tuto předlohu pak použili k výrobě vlastního masa. „Tato práce může pomoci nastolit udržitelnější budoucnost se široce dostupným kultivovaným masem,“ říká autor studie Dong-Hi Kang s tím, že pomocí nové metody půjde analyzovat a zrekonstruovat v podstatě jakýkoliv druh masa. Ve studii se však neuvádí náklady na výrobu ani odhad, kdy by se takové výrobky mohly dostat na trh pro běžné spotřebitele.
Nejdražší hovězí na světě...
Maso wagyu pochází z japonského skotu, je známé velkým množstvím mezisvalového tuku a tím pádem bohatou chutí. Jedná se o celosvětově vyhledávanou delikatesu, jeden kilogram vyjde až na 5 tisíc korun!
Jak vzniká tištěné maso: