Generálka kuchařů a cukrářů na kulinářskou olympiádu: Z Puppu pro zlato!
Terina z candáta, hovězí jazyk, lanýže nebo brokolice s čirokovým popcornem. Všechny tyhle dobroty servírovali v pátek večer v karlovarském Grandhotelu Pupp během své generální zkoušky na kulinářskou olympiádu elitní čeští kuchaři a cukráři.
Tříchodové menu připravovali v improvizované kuchyni ve Společenském sále šest hodin. Podmínky simulovaly ty skutečné, které si naostro vyzkouší český národní tým během února na olympiádě v německém Stuttgartu. Menu mohl ochutnat každý, kdo si předem rezervoval za 2500 korun místo. „Vymýšlel ho tým jedenácti kuchařů, dvou cukrářů a kolegy, který myje nádobí a dohlíží na čistotu během přípravy jídla. Na olympiádě je to první disciplína. Vařit tam budeme, stejně jako v Puppu, 110 porcí,“ řekl Aha! manažer týmu Tomáš Popp.
Při výběru surovin vsadili na lokální produkty oživené exotikou. Kritéria, na která bude porota dohlížet během tří disciplín, jsou přísná. Dodržovat se musí technologické postupy. Nejvíce bodů však lze získat za degustační disciplínu. Cíle čeští kuchaři a cukráři nemají malé. „Je načase, abychom dosáhli na zlato. Celý tým udělá vše pro to, aby právě tento kov visel na našich rondonech,“ poznamenal kapitán týmu Patrik Bečvář.
Soutěž 124 let stará
Kuchařská olympiáda je mezinárodní soutěž konající se každé čtyři roky. Nápad vznikl už v roce 1896, kdy se skupina Němců snažila podpořit jejich kuchyni ve světě. První soutěž se konala v roce 1900 ve Frankfurtu a účastnily se jí čtyři země.