Řeznická poradna: Vybírejte hovězí jako profík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Řeznická poradna: Vybírejte hovězí jako profík

hovězí plec
hovězí plec (iStock)

Je pro vás masna obchod, kde tak trochu »plavete« a často jste na pochybách, proč řezník mluví o veverkách? Právě pro vás jsme připravili dnešní článek.

Nejlepší je vyzrálé

I když u potravin většinou oceňujeme čerstvost, zrovna u hovězího to žádné terno není. Zráním získává hovězí maso jemnost a výraznou chuť. „Kromě vyzrálosti je znakem kvality také mramorování. To znamená, že je maso mírně prorostlé tukem mezi svalovými vlákny. Čerstvé hovězí je většinou červené, vyzrálé maso bývá zpravidla tmavší,“ vysvětluje Martin Styk, řeznický mistr ze společnosti Maso Uzeniny Polička.

Přední a zadní

Hovězí maso rozdělujeme na přední a zadní. Nesouvisí to však s tím, z jaké části zvířete maso pochází. Jako přední maso označujeme menší svaly, které jsou bohaté na vazivo a jsou tučnější: hrudí, žebra, podplečí, krk, kližky, pupek, oháňka, podkrčí a líčka. Zadní maso je naopak tvořeno většími svaly a je libové. Označujeme jím svíčkovou, roštěnec, kýtu bez kližky, plec bez kližky a husičky.

Vařit, dusit nebo na vývar?

Na polévku a dobrý vývar je nejlepší přední hovězí s kostí. Na dušení je vhodné podplečí, péro, plec, nízký i vysoký roštěnec a kýta. Na vaření používáme plec, hrudí, pupek, vysoké i nízké žebro. Na pečení je vhodná plec a kýta a na pečení po anglicku svíčková a nízký roštěnec, který je libovější než vysoký. Na minutky využíváme nízký roštěnec a především svíčkovou. Pro namletí je vhodný krk, tučnější bok nebo libová kýta. Guláš připravujeme z kližky nebo krku. Plátky, roládu a závitky připravujeme z kýty nebo ze šťavnatějšího nízkého roštěnce.

Slovníček pojmů:

Veverka

V masně tenhle termín neoznačuje »opičku našich lesů«, ale přední hovězí bez kosti. Jde o velmi prokrvený, jemně mramorovaný sval. Vyzrálá veverka je skvělá pro přípravu prvotřídních steaků.

Pupek nebo flank

Pod tímto názvem se skrývá bok bez kosti. Pupek obsahuje z celého zadního masa nejvíce vaziva. U nás se vaří a dusí, ale připravují z něho i skvělé steaky.

Pravá a falešná svíčková

Pravá svíčková pochází z málo namáhaného svalu, a je proto velmi křehká a jemná. Při přípravě svíčkové na smetaně se ale často využívá kulatá plec, které se říká falešná svíčková.

Velký ořech

Tak se říká tužší části hovězího, která se hodí na pečení vcelku.

Líčka

Jak název napovídá, najdete je na hlavě skotu. Jde o nejvíce namáhaný sval, ze kterého dušením můžete připravit velmi křehké a chutné maso.

Hovězí kýta

Dělí se na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku. Libové maso oddělené od spodního šálu nazýváme hovězím válečkem, ze kterého se připravují např. rolády, minutkové steaky a jiné.

Kližka

Kližka pochází z velmi namáhaného svalu zvířete, takže je dost šlachovitá. Hodí se proto k pozvolnému, dlouhému dušení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry