6 mýtů o hovězím mase | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

6 mýtů o hovězím mase

Na čerstvé zapomeňte
Na čerstvé zapomeňte (iStock)

Hovězí je v povědomí většiny lidí zapsáno jako maso do jisté míry luxusní, chutné, dražší, ale rozhodně ne zdravé. Jsou ale tyhle předsudky odůvodněné, nebo si ho můžeme dopřát bez výčitek?

1. Má větší vliv na výskyt nezdravého cholesterolu

Je obecná představa, že díky většímu obsahu tuku má hovězí maso větší vliv na úroveň cholesterolu (LDL) v lidském těle. Vědci Kalifornské univerzity se však provedli srovnávací studii hovězího a drůbežího (kuřecího a krůtího) masa a uskutečnili testy u stovky zdravých mužů. Zjistilo se, že v tomto směru žádné rozdíly nejsou. Červené maso nemá horší efekt než bílé drůbeží.

2. Tuk je nezdravý a špatný 

Jak už jsme zmínili v prvním bodě, jedním z hlavních prohřešků, které se červenému masu vytýkají, je větší vliv na vznik cholesterolu, samotné živočišné tuky ale nejsou pro tělo nezdravé. Tělo cholesterol potřebuje pro optimální budování svalstva a obnovu tělesných buněk, pro vstřebávání vitamínů, zasycení, krevní tlak nebo třeba citlivost na inzulín. Náš mozek potřebuje tuky!

3. Čerstvé je nejlepší 

Toto pravidlo platí pouze pro kuřecí, drůbež a vepřové. U hovězího je to naopak. Hovězí maso je vhodné nechat vyzrát, aby dosáhlo těch nejlepších kulinářských vlastností. Mnohdy zraje i několik měsíců. Na steaky je doporučená doba zrání masa v rozmezí 14 – 21 dnů. K běžné přípravě hovězího masa je optimálních 14 dnů.

4. Nejsou v něm užitečné látky

Hovězí maso krom kvalitních bílkovin obsahuje železo, zinek, draslík, sodík, vápník, hořčík, niacin, cholin a také vitamíny A a B. To vše je právě díky tuku dobře vstřebatelné. A pokud budete kupovat hovězí z krav krmených trávou, získáte z něj velmi důležité omega3 mastné kyseliny.

5. Obsahuje antibiotika a růstové hormony

Hormonální přípravky se v Česku používat nesmějí. Státní veterinární dozor případnou kontaminaci průběžně sleduje a produkty od léčených zvířat se nesmějí použít pro výživu lidí.

6. Dobrá barva znamená dobré maso

Barva masa sice dobře prodává, ale je zavádějícím ukazatelem. Balené hovězí maso může dosahovat i odstínů šedé, hnědé nebo až nazelenalé barvy, a přitom může být naprosto v pořádku. Změna barvy u balených mas nastává vlivem otlaku a po rozbalení se barva přirozeně upraví.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry