6 mýtů o hovězím mase

Hovězí je v povědomí většiny lidí zapsáno jako maso do jisté míry luxusní, chutné, dražší, ale rozhodně ne zdravé. Jsou ale tyhle předsudky odůvodněné, nebo si ho můžeme dopřát bez výčitek?
1. Má větší vliv na výskyt nezdravého cholesterolu
Je obecná představa, že díky většímu obsahu tuku má hovězí maso větší vliv na úroveň cholesterolu (LDL) v lidském těle. Vědci Kalifornské univerzity se však provedli srovnávací studii hovězího a drůbežího (kuřecího a krůtího) masa a uskutečnili testy u stovky zdravých mužů. Zjistilo se, že v tomto směru žádné rozdíly nejsou. Červené maso nemá horší efekt než bílé drůbeží.
2. Tuk je nezdravý a špatný
Jak už jsme zmínili v prvním bodě, jedním z hlavních prohřešků, které se červenému masu vytýkají, je větší vliv na vznik cholesterolu, samotné živočišné tuky ale nejsou pro tělo nezdravé. Tělo cholesterol potřebuje pro optimální budování svalstva a obnovu tělesných buněk, pro vstřebávání vitamínů, zasycení, krevní tlak nebo třeba citlivost na inzulín. Náš mozek potřebuje tuky!
3. Čerstvé je nejlepší
Toto pravidlo platí pouze pro kuřecí, drůbež a vepřové. U hovězího je to naopak. Hovězí maso je vhodné nechat vyzrát, aby dosáhlo těch nejlepších kulinářských vlastností. Mnohdy zraje i několik měsíců. Na steaky je doporučená doba zrání masa v rozmezí 14 – 21 dnů. K běžné přípravě hovězího masa je optimálních 14 dnů.
4. Nejsou v něm užitečné látky
Hovězí maso krom kvalitních bílkovin obsahuje železo, zinek, draslík, sodík, vápník, hořčík, niacin, cholin a také vitamíny A a B. To vše je právě díky tuku dobře vstřebatelné. A pokud budete kupovat hovězí z krav krmených trávou, získáte z něj velmi důležité omega3 mastné kyseliny.
5. Obsahuje antibiotika a růstové hormony
Hormonální přípravky se v Česku používat nesmějí. Státní veterinární dozor případnou kontaminaci průběžně sleduje a produkty od léčených zvířat se nesmějí použít pro výživu lidí.
6. Dobrá barva znamená dobré maso
Barva masa sice dobře prodává, ale je zavádějícím ukazatelem. Balené hovězí maso může dosahovat i odstínů šedé, hnědé nebo až nazelenalé barvy, a přitom může být naprosto v pořádku. Změna barvy u balených mas nastává vlivem otlaku a po rozbalení se barva přirozeně upraví.