Je to zdravé, nebo můžete zvířeti ublížit? MAZLÍČCI VEGETARIÁNI? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Je to zdravé, nebo můžete zvířeti ublížit? MAZLÍČCI VEGETARIÁNI?

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.cz)

V posledních letech se stále častěji mluví o vegetariánství nejen u lidí, ale i u zvířat. Především u psů. Z bezmasého způsobu krmení se stalo velmi ožehavé téma jak na internetu, tak mezi chovateli. Na trhu je i mnoho vegetariánského krmení. Je ale bezmasá strava vhodná?

Pes by si to nikdy nezvolil

V prvé řadě je důležité říct, že pes je primárně masožravec a své tělo a zažívání má uzpůsobené pro přijímání živočišné stravy. A sám by si rozhodně vegetariánský jídelníček nikdy nezvolil.

Co na to veterináři?

U zdravého psa by na prvním místě v misce mělo být maso. To je naprostý základ výživy psa. „Maso je velmi důležitý zdroj esenciálních aminokyselin. I když nahradíme danou aminokyselinu rostlinnou složkou, nezajistí to zvířeti stejnou stravitelnost a využitelnost, jako mu zařídí maso. Nelze z masožravce dělat býložravce, to je úplný odklon od přirozenosti. Jedna věc je, že pes je schopen spolknout v podstatě cokoliv, ale druhá věc je, zda mu to dělá dobře a jestli je z toho schopen plnohodnotně žít. Dlouhodobě není vhodné krmit masožravce rostlinnou potravou, ublíží mu to,“ říká veterinářka MVDr. Daniela Králová.

Kdy je zdravé ho ubrat?

Psi, kteří mají problémy se selhávajícími ledvinami, musí přestat jíst krmivo s vysokým obsahem bílkovin, to znamená omezit i maso. V takových případech by v krmivu měly být bílkoviny zastoupeny jen z cca 11 %.

Pes má rád pestrou stravu

Pes se za mnoho let, co žije s člověkem, domestikoval a ke svému přežití nepotřebuje pouze maso, ale přijímá i jiné živiny, jako je zelenina, ovoce, těstoviny, rýže apod. Dávejte psovi proto pestrou stravu, ve které je obsaženo hodně minerálů a kvalitních sacharidů.

Kočka bez masa umře

Vyloženě hazard se zdravím ale je, když někdo bude chtít udělat vegetariána z kočky. „Tu může bezmasá potrava zabít už během docela krátké doby – protože kočka pro svůj život potřebuje aminokyselinu zvanou taurin, kterou si její organismus nedokáže získat jinak než z potravy). A jediným zdrojem taurinu je zkrátka maso. Nedostatek taurinu vede u kočky k vážným zdravotním potížím, jako jsou nemoci srdce, degenerace oční sítnice (což vede k slepotě) aj.,“ říká odborník na výživu psů a koček pan Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.