Zvířata: 7 tipů, jak ukládat granule | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zvířata: 7 tipů, jak ukládat granule

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Granulované krmivo se dá snadno skladovat a je mnohem lehčí a méně objemné než syrová strava či konzervy. Když ho ale skladujete špatně, můžete svému chlupáčovi ošklivě ublížit.

„Lidé skladování často neřeší, protože si myslí, že když granule mají suchou konzistenci, tak se nemohou zkazit a vydrží věčně,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek ze společnosti Yoggies. „Což je velký omyl. Stejně jako lidské jídlo, tak i to zvířecí má limitovanou trvanlivost. Pejsci mají také citlivé zažívání a takové prošlé, nebo dokonce plesnivějící granule mohou přinést nehezké zažívací potíže,“ vysvětluje.

Sledujte datum spotřeby

Na každém pytli s granulemi najdete datum expirace. To platí jen pro neotevřené balení. Počítejte proto s tím, že musí vydržet čerstvé do té doby, než je zvíře dojí. Výrobci tvrdí, že granule vydrží otevřené až tři měsíce, to ale platí pro ideální podmínky skladování. Lepší je, když otevřené balení vykrmíte do čtyř týdnů.

Kvalitnější jsou náchylnější

Chcete pro svého zvířecího parťáka jen to nejlepší? Kdo by nechtěl. Jenže čím kvalitnější granule koupíte, tím náchylnější na zkažení mohou být. Vyšší obsah živočišných bílkovin a tuků a nižší obsah stabilizátorů a konzervantů může znamenat i to, že se po otevření dříve zkazí.

Chraňte je před hmyzem

Suché krmivo láká i řadu drobných tvorečků. Především potemníky, červotoče spížní nebo mravence. Proto pytel s granulemi vždy důsledně zavírejte.

Chraňte je před vzduchem

Otevřené granule si udrží čerstvost, jen pokud pytel vždy důkladně zbavíte vzduchu. Na to se hodí speciální klipy nebo technika, kdy pytel pomalu rolujete a upouštíte z něj vzduch.

Skladujte je v suchu

Granule by měly být skladované v temnu při teplotě do 26 °C. A především v suchu. Vysoká vlhkost a vyšší teplota mohou způsobit, že začnou plesnivět nebo v nich obsažený tuk bude žluknout, což může vyvolat u zvířat zažívací potíže. Kvůli vlhkosti a malé cirkulaci vzduchu bývají garáž nebo sklep pro skladování granulí nevhodné.

Pozor na slevy

Když najdete v obchodě výraznou slevu na granule, zpozorněte. Levnější totiž často bývají větší balení nebo pytle s blížícím se datem spotřeby. Obojí zvyšuje riziko, že ke konci pytle už granule nebudou čerstvé.

Nedosypávejte

Jestliže skladujete krmivo v barelech, dávejte ho do nich raději včetně originálního pytle. Jinak byste museli barel po každém pytli granulí důkladně vymýt. Kdybyste nové granule jen do pytle dosypávali, budou se ty staré hromadit na dně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.