Unikát na rybníku v Plzni: Masožravá žlutá krása | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikát na rybníku v Plzni: Masožravá žlutá krása

Tisíce žlutých květů vzácné bublinatky jižní rozkvetly na Seneckém rybníku v Plzni.
Tisíce žlutých květů vzácné bublinatky jižní rozkvetly na Seneckém rybníku v Plzni. (Foto pro Aha! – Jindřich Duras)

Tisíce žlutých květů vzácné bublinatky jižní krášlí hladinu Seneckého rybníka v Plzni. Jde o něco zcela unikátního. Tolik těchto rostlin rozkvetlých na jednom místě nikde jinde v Česku nenajdete.

Žlutá krása na hladině Seneckého rybníka je výsledkem posledních dvou let, kdy voda byla na rozdíl od jiných vodních ploch výrazně kyselá s pH mezi 4,5 až 5,5 (běžně se pohybuje od 8 do 9), a s vysokým obsahem síranů. Stalo se tak po upuštění rybníku kvůli odbahnění, kdy v něm kvůli suchu převládala voda z podzemí. Rostlině se v tomto prostředí dařilo, a proto žluté kvítky letos pokryly velké plochy hladiny rybníka.

„Je to unikátní. Na žádné jiné vodní ploše v České republice nic podobného není možné vidět,“ uvedl hydrobiolog Jindřich Duras. Krása je ale pomíjivá. Příští rok už hladina rybníka zářit žlutě nejspíš nebude. „Až bude v rybníku více ryb, pro bublinatku už tak vhodné prostředí nebude a rostliny nejspíše opět zmizí. Vyskytují se totiž jen ve vodě se specifickými vlastnostmi,“ vysvětlil Duras. Bublinatka je masožravá rostlina, která nekoření. Žije ze slunečního světla a občas si chytí i živou potravu, plankton do velikosti asi milimetru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.