Snímek Čecha Petra Horálka ocenila americká NASA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Snímek Čecha Petra Horálka ocenila americká NASA

2021: Kometa Neowise se znovu vrátí za 6756 let.
2021: Kometa Neowise se znovu vrátí za 6756 let. (Foto Aha! – Robert Klejch, Petr Horálek)

Úspěch mu přinesla vlasatice! Fotograf Petr Horálek (35) získal s fotografií komety NEOWISE v blízkosti Velkého vozu prestižní ocenění od amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Fotografie připomíná průlet největší komety pozorovatelné na severní polokouli za posledních dvacet tři let. Neowise loni v červenci rozzářila ranní a později i noční oblohu a nabídla romantické pohledy. Autor pořídil záběry během astronomické přednášky v táborové osadě Klondik u Severní v obci Lobendava na Děčínsku a poté je v počítačovém programu upravil a spojil do dechberoucího výsledku. „Během snímání přecházela přes Velký vůz závojovitá oblačnost, kterou nasvěcovala města v dálce a na snímku se pak projevila jako rovnoběžné světlé pásy. Ty dodávají celé kompozici dramatický nádech,“ řekl Aha! Petr Horálek.

Fotograf Petr Horálek.

Úspěch hned dvakrát
Horálek vítězstvím získal už dvacáté deváté ocenění NASA astronomický snímek dne a patří mezi historicky nejúspěšnější autory z celého světa. Kometa Neowise mu ostatně přinesla úspěch už v loňském roce, kdy zabodoval s fotografií jejího dlouhého ohonu v kombinaci s pohádkovou krajinou Jablonného v Podještědí.

2020: S kometou zabodoval i v loňském roce.

Vyhlížejte létavice!
Začátek srpna je spojen s dlouhými večery, které přímo vybízejí k pozorování oblohy. Meteorický roj Perseidy dosáhne letos maxima 24. srpna, »létavice« však můžete vyhlížet již nyní. K pozorování vám postačí volný výhled na oblohu, pozorné oko a trocha štěstí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.