Sucho po 10 letech skončilo! STUDNY V CELÉM ČESKU JSOU PLNÉ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Sucho po 10 letech skončilo! STUDNY V CELÉM ČESKU JSOU PLNÉ

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia.cz)

Prší, prší, jen se leje! A sucho je minulostí. Studny pochopitelně nezaplnila pouze včerejší průtrž mračen. Než se znovu doplnila hladina podzemních vod, trvalo to dva deštivé roky.

Poprvé po deseti letech není v létě v podzemí málo vody. A na západě i severu Čech, kde v nedávné minulosti trpěli suchem nejvíce, jsou hladiny dokonce abnormálně vysoko. Informace o tom, kde chybí voda, se během letních měsíců staly samozřejmou součástí našich životů. Od roku 2011 se situace jen zhoršovala. Zlom přišel loni, kdy místo suchého léta pořadně napršelo. Podzemní vody se ale nedoplnily hned.

Bylo potřeba dvou deštivých let, aby sucho konečně skončilo. Zatímco loni zalévaly deště hlavně Moravu, letos se situace obrátila a prší především v Čechách. „Hladina vody v mělkých vrtech je na území Česka celkově mírně nadnormální,“ potvrzují hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu. Mělké vrty přitom odpovídají běžným studnám. Trochu hůře jsou na tom prameny, které bývají uloženy hlouběji. Méně vody je v části severních Čech a ve Slezsku. Půdní sucho, tedy nedostatek vláhy v krajině, panuje jen na malé části Hodonínska.

Proprší celý týden

Voda rozhodně chybět nebude ani v nejbližších dnech. Kolem tlakové níže nad Skandinávií k nám od severozápadu proudí chladnější a vlhký vzduch. Dešťové mraky se rozhodně ještě nevypršely. Místy může nová porce deště zvedat hladiny řek a potoků a hrozí lokální záplavy.

Vydatnost pramenů je v Česku celkově mírně nadnormální. Ale místy voda přece jen chybí. Méně vydatné jsou prameny v povodí Ploučnice, Labe od Vltavy po Ohři a Opavy. Mírně podnormální je vydatnost v povodí Olše a Ostravice. Více vody než obvykle je naopak na jihu Česka a v západních Čechách.

Jak bude?

  • DNES: oblačno, místy přeháňky. Den 20 až 24 °C.
  • ZÍTRA: polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 8 až 12 °C, den 20 až 24 °C, na JV až 27 °C.
  • STŘEDA: oblačno, přeháňky, místy bouřky. Noc 10 až 14 °C, den 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C.
  • ČTVRTEK: oblačno a na většině území déšť, místy bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 20 až 24 °C.
  • PÁTEK: oblačno až polojasno, přeháňky nebo bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 21 až 25 °

Přečtěte si
Jan Kocián
2. 8. 2021 • 14:59

"Od roku 2011 se situace se suchem jen zhoršovala..."
------------
Vždyť v roce 2013 byly velké povodně na Dunaji, v Bratislavě absolutní rekord hladiny Dunaje, v Praze těsně pod hranicí 50leté povodně na Vltavě...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.