Archeologové narazili na středověký unikát: Studna stará 14 století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Archeologové narazili na středověký unikát: Studna stará 14 století!

U okraje zůstal plochý kámen, který sloužil ke zpevnění promáčené půdy pro ty, kteří si chodili pro vodu.
U okraje zůstal plochý kámen, který sloužil ke zpevnění promáčené půdy pro ty, kteří si chodili pro vodu. (Foto pro Aha! – Ústav archeologické památkové péče)

Nečekaný úlovek hlásí archeologové z Lounska. Během průzkumu u Liběšovic narazili na raritní celodřevěnou studnu z období raného středověku! Díky unikátní konstrukci odolala zubu času a přečkala 14 století.

Studnu, již odborníci pracovně pojmenovali Sámova studánka, objevil tým historiků v místech, kudy povede plynovod. „Dendrochronologické datování založené na analyzování letokruhů dřeva určilo její stáří na více než 1350 let,“ přiblížil Vojtěch Peksa z Ústavu archeologické památkové péče. Podařilo se tak odhalit nejstarší studnu a zároveň dřevěnou stavbu v severozápadních Čechách. „O nadzemní části příliš nevíme, ale můžeme zde předpokládat nějakou formu zakrytí. Okolí studny bylo stále podmáčené, proto její uživatelé při severní straně položili velký plochý kámen, který sloužil jako pevná podlážka nabírání vody,“ popsal Peksa.

Nepotřebovali jediný hřebík
Studna byla zhruba 120 cm hluboká a její tvar byl dán drážkovou konstrukcí. Ta tkví ve čtyřech vertikálně postavených dubových trámech, ve kterých byly sekerami zasekány svislé žlábky. Do těch se následně zasunuly dubové fošny, celá studna se tak obešla bez jakýchkoliv hřebíků či jiných kovových pojidel. Její dno tvořily potoční oblázky místního původu.

Sámova studánka
Jméno Sámova studánka dostala podle doby vzniku, ale i díky blízkému vrchu Rubín. Ten je jednou z lokalit spojovaných s bájným hradištěm Wogastisburg, u kterého se v roce 631 odehrála bitva mezi slovanskými kmeny Sámovy říše a franskými vojsky. Slovanské vojsko kupce Sáma (600 – 659) v ní dosáhlo významného vítězství.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.