Vědci nahlédli do hrobky Petra Voka z Rožmberka. Odhalili tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vědci nahlédli do hrobky Petra Voka z Rožmberka. Odhalili tajemství

Petr Vok z Rožmberka
Petr Vok z Rožmberka (Foto ČTK/Josef Vandělík, ara)

Rožmberská hrobka vydala tajemství. Archeologové při průzkumu ve vyšebrodském klášteře našli zlato a také důkazy, že po boku šlechtice Petra Voka z Rožmberka (1539 – 1611) je zřejmě pohřbena jeho choť Kateřina z Ludanic (1565 – 1601).

Do průzkumu se archeologové pustili po deseti letech. V roce 2011 potvrdili přesné místo, kde hrobka je a že je v ní vedle Voka pohřbeno i dalších 38 členů rodu. Nyní za pomoci sondy prohlédli obsah dřevěné rakve ležící vedle Vokova sarkofágu. „Vedle luxusních textilních přehozů a výstelek rakve lze dobře rozpoznat velmi honosné dámské šaty s řadou ozdob, případně osobních šperků ze zlata,“ řekl geoinformatik Jiří Šindelář. Archeologové vytvořili kompletní dokumentaci hrobky, poté byla zapečetěna a podle vědců tak může zůstat až 100 let.

Vytvoří repliku prstenu

Na víku rakve Petra Voka objevili dámský zlatý prsten, který patrně jako zásnubní nechal vyrobit své manželce Kateřině z Ludanic. Vědci nyní pořídili snímky i 3D sken renesančního šperku, záznamy předají zlatníkům a ti vyrobí jeho kopii. „Jedná se o výjimečný zlatý prsten zdobený emailem a drahými kameny červené a zelené barvy s velmi netradičním tvarem korunky,“ uvedl Jiří Šindelář.

Zajistil náboženské svobody

Petr Vok patřil mezi vůdce protestantské šlechty v českých zemích, hlásil se k Jednotě bratrské. V roce 1609 protestantské stavy dosáhly vydání Rudolfova majestátu z rukou císaře Rudolfa II., který zajišťoval náboženskou svobodu v Českém království. Jeho zrušení po prohrané bitvě na Bílé hoře roku 1620 se nedožil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.