Ocenění pro Pavla Pavla: Rozhýbal tunové sochy na slavných ostrovech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ocenění pro Pavla Pavla: Rozhýbal tunové sochy na slavných ostrovech!

Sochy dodnes obestírá řada tajemství.
Sochy dodnes obestírá řada tajemství. (Foto Aha! – S. Červená, archiv Pavla Pavla)

Velká pocta pro experimentálního archeologa Pavla Pavla (65). Jako první na světě rozchodil roku 1986 na Velikonočním ostrově sochu Moai. Nyní dostal vysoké chilské vyznamenání.

Jde o řád Bernarda O´Higginse, který uděluje prezident na doporučení ministra zahraničí. Pavel je od roku 1956, teprve šestnáctým vyznamenaným člověkem na světě a jediným Čechem. Medaili získal za nedocenitelný přínos propagace a pochopení kultury Rapa Nui, jak domorodci Velikonoční ostrov nazývají.

Jako ledničku

„Mám obrovskou radost za všechny kamarády, kteří mě podpořili a jak mě vychovali cestovatelé Hanzelka a Zikmund, Stingl či Elstner. Radoval by si určitě i Thor Heyerdahl, který mě v roce 1986 pozval na expedici na ostrov, kde jsme sochu rozcházeli ledničkovým krokem. Ledničku když stěhujete, otáčíte ji přes roh a jde to,“ řekl.

Pavel Pavel s vyznamenáním z Chile.

Zavedli stezky

Pavel Pavel si při první návštěvě myslel, že se na ostrov už nikdy nevrátí. „Naštěstí se to nevyplnilo. Byl jsem tam jedenáctkrát. Mnohé se změnilo. Zatímco dříve se mohlo chodit všude, dnes to mohou jen koně. Turisté jen po vyhrazených stezkách. Na sochu si nesmíte sáhnout,“ vyprávěl ve Zlíně na Festivalu Neznámá Země, kde se novým řádem pochlubil.

Galerie 900 soch

Ostrov v tichomoří stále přitahuje tajemnými obřími sochami. „Je tam obdivuhodná galerie. Soch vytesali tamní obyvatelé 900 a je pět různých druhů. Mnohé umístili po pobřeží. Některé zůstaly v lomech nevylomené. Vypadají, jako slepé, ale oči měly. Tajemstvím zůstávají velké těžké kvádry, umístěné na sebe tak, že do spár nevložíte ani nůž,“ popsal záhady Velikonočního ostrova.

K řádu dostal i dopis od chilského prezidenta.

Další záhada

„Jsem pozván do Holandska na velkou konferenci o Velikonočním ostrově, kde budu přednášet, o tom jak se na sochy nasazovali klobouky pukao. V nitru duše zůstává, že bych to chtěl zkusit přímo na ostrově,“ dodal. Klobouky pradávní obyvatelé ostrova na sochy nasazovali zřejmě až po jejich vztyčení. Jak přesně to dělali je ale pro některé podobnou záhadou, jakou bylo i jejich přemisťování.

Víte, že...

...letos je to 300 let od objevení Velikonočního ostrova?
...Pavel se tamními sochami zabývá už 40 let?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.