Barokní skvosty jsou zpátky na místě: Nad zámkem se vznášely sochy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Barokní skvosty jsou zpátky na místě: Nad zámkem se vznášely sochy

Usazení na místo nebylo nic jednoduchého.
Usazení na místo nebylo nic jednoduchého.  ( Foto Zámek Děčín)

Podívaná, která se hned tak nevidí! Nad děčínským zámkem se vznášely sochy ze 17. století. Staly se ozdobou opraveného zahradního pavilonu, tzv. glorietu.

Unikáty z období baroka od děčínského sochaře Abrahama Felixe Kitzinger prošly rukama restaurátora Jarmila Plachého. Jde o plastiky ženských alegorických a mytologických postav. „Pět z nich jsou ale nově vytvořené kopie, na jejichž vznik byl použitý původní pískovec z Pirny,“ uvedla ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. Originály, na kterých se podepsal zub času, byly přemístěny do zahradního salónu. Návratem soch skončila kompletní oprava zahradního pavilonu, který správa zámku zpřístupnila návštěvníkům již loni v září. Trvala dva roky a stála 13,5 milionu korun. Zrestaurování skulptur vyšlo na dalších sedm milionů.

Ozdobná stavba

Gloriet (z francouzského gloriette, zdrobněle sláva) je ozdobná stavba v zahradě či parku, obvykle zděná, často ze stran otevřená a doplněná o sloupové loubí. Mívá bohatou sochařskou výzdobu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.