Děčín hledá šikovné umělce: Na kašnu vrátí sochy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Děčín hledá šikovné umělce: Na kašnu vrátí sochy!

Kašna na Masarykově náměstí v Děčíně prochází rozsáhlou opravou.
Kašna na Masarykově náměstí v Děčíně prochází rozsáhlou opravou. (Foto Aha! – M. I. Volf, archiv města Děčín)

Dobrá zpráva. Na kašnu z roku 1907 na Masarykově náměstí v Děčíně, která prochází rozsáhlou opravou, se vrátí sochy.

Ty původní, bronzové, které ztvárňovaly pověst o vysvobození dcery dřevorubce zakleté do pramene v Loubské rokli, byly ve válečném roce 1943 zrekvírovány. Město teď hledá sochaře, který by vytvořil sochy nové. „Podmínkou je, aby odpovídaly velikostně a proporčně, z jakého materiálu mají být, je na umělcích,“ řekl mluvčí města Luděk Stínil s tím, že vítězný projekt vybere odborná komise. K původním sochám neexistuje žádná přesná dokumentace, sochař tak může navrhnout podobizny třeba svých známých, jako to udělal restaurátor pražského orloje Stanislav Jirčík. Ten v roce 2018 při obnově Mánesova kalendária »vylepšil« některé postavy tak, že byly k nepoznání. Některé z nich získaly následně podobu malířových přátel.

Žulová nádrž

Secesní kašnu vystavěl sochař Rudolf Weyr. Má tvar pravoúhlé žulové nádrže, z níž vyrůstá pískovcový skalnatý terén se sloupkem v podobě pařezu, který nese okrouhlou mísu se čtyřmi chrliči. Na kašně se původně nalézalo šest bronzových figur včetně hlavní Labské víly. Tu v osmdesátých letech nahradil pískovcový květ s městským znakem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.