Šikovní sochaři vytvořili beskydskou přírodu: Vlk, liška i rak z písku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šikovní sochaři vytvořili beskydskou přírodu: Vlk, liška i rak z písku!

Ti bobři jsou ale obři. Tahle rodinka vodních hlodavců působí nejmohutněji. Jsou pořádně přerostlí.
Ti bobři jsou ale obři. Tahle rodinka vodních hlodavců působí nejmohutněji. Jsou pořádně přerostlí. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Kvarteto řezbářů a sochařů kouzlilo v beskydských Pustevnách. Za tři dny zkrotili písek do podoby nejrůznějších zvířat. Letos se akce Pískoles zaměřila na ta v Česku kriticky ohrožená.

Majestátní orel skalní, rak říční či početná bobří rodinka na horském výletě, to vše je letos k vidění. „Na sochy padlo 90 tun písku. Na počátku jsme si pomohli technikou. Na základech s námi pracovaly bagříky,“ řekl řezbář a sochař Václav Lemon (41). „Pak už jsme se ale nevyhnuli lopatám,“ usmál se sochař. S přibývajícím časem brali autoři do rukou stále jemnější nástroje, ke konci už to byla hlavně řezbářská dlátka. Po dokončení ještě přijde na řadu speciální penetrační postřik, po kterém díla ztuhnou.

Dokončit sochy je pořádná makačka. „Musím říct, že už mě berou záda. Přece jen jsou to asi tři dny čistého času práce. Ale pokud přeje počasí a svítí sluníčko, jde to dobře. Pršelo nám jen v pondělí, když jsme začínali,“ podotkl Václav Lemon. Jeho majstrštykem je třímetrový monument obsahující v sobě 10 zvířat, z toho pět přísně chráněných. Pro návštěvníky to bude tak trochu výzva je všechny v soše najít. „Prozradím, že tam najdou třeba lišku či čápa černého,“ uzavřel sochař.

U vstupu návštěvníky vítá orel skalní.

Vydrží do sněhu

Jak dlouho budou sochy k vidění, rozhodne hlavně počasí. Odolnost soch vůči němu je ale nečekaně vysoká. „V předešlých dvou ročnících vydržely až do prvních vloček,“ uvedla Dita Korčák z pořadatelského spolku Happy Forest.

V zimě sochají z ledu

Parta sochařů, kteří letos krotí písek dovážený z vápencového lomu u Vítošova na Olomoucku, se dobře zná. „Dělali jsme spolu už na ledových sochách v zimě. Jsme všichni z Moravskoslezského kraje, potkáváme se pravidelně,“ řekl Václav Lemon.

Václav Lemon (41) dokončuje třímetrovou sochu 10 zvířat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.