Vlčí smečky na Jablunkovsku dál masakrují ovce: Nebojí se ani velkých psů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vlčí smečky na Jablunkovsku dál masakrují ovce: Nebojí se ani velkých psů!

Na Jablunkovsku prý útočí smečka až o pěti členech.
Na Jablunkovsku prý útočí smečka až o pěti členech.  (Foto Aha! – Jana Gatnerová, Aleš Cwik)

Hrůza obchází Jablunkovsko. Vlci trhají ovce v centru obcí i města a stádo neubránili ani pastevečtí psi. Chovatelé volají po odstřelu smečky, zasedat bude dnes i krizový štáb.

„Vychováváme si tady generaci šelem, které ztratily plachost,“ řekl místopředseda Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Roman Cieslar. Půjčil tři své pastevecké psy kolegovi k velkému stádu do Bukovce. Přesto tam vlci před dvěma dny zabili 14 ovcí a jehňat. „Smečka byla v převaze, tak si ze psů nic nedělala. Ti, ač viděli vlka poprvé, alespoň uchránili hlavní stádo, rozprchlé ovečky šelmy roztrhaly,“ uvedl Cieslar.

Podle něj jde o nejsilnější útoky vlků, jaké kdy v republice byly. Šelmy jsou tak troufalé, že za sebou nechaly spoušť i v Bukovci u školy či kousek od radnice v Jablunkově. „Vlezly do zahrady vzdálené asi 200 metrů od mé kanceláře,“ uvedl Aleš Cwik z ochrany přírody jablunkovského městského úřadu, který případy šetří. Byl i na pastvě, kterou střežili psi. „Jen jednu ovci vlci vyžrali, zbytek v tom velkém zmatku, který nastal, jen zardousili,“ popsal.

200 mrtvých kusů

Od jara už se jedná v oblasti o více než 200 mrtvých ovcí. Většina farmářů přitom využila dotace a stáda zabezpečila tou nejvyšší možnou ochranou.

Do lesa bez psa

„Hlavně neberte s sebou na procházky psy. Jsou první, koho by vlci napadli,“ varuje myslivec Stanislav Byrtus z Písku.

Odstřel je možný

Vlci jsou podle chovatele Tomáše Havrlanta chytří. Místo, kde chtějí zaútočit, pozorují. Zjistí, kde má slabiny, a do akce už jdou připravení. Zkušenosti pak předávají mladým. „I mezi vlky se mohou vyskytnout problematičtí jedinci. Po pečlivém posouzení je možné na základě výjimky řešit odstranění takového jedince,“ řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Jako ve vězení

„Museli jsme postavit ocelový košár a do něj ovce na noc naháníme. Je to pracné, zvířata se tam mačkají jako ve vězení, hygiena jde do kytek. Přicházejí o ranní pastvu, přírůstky jsou menší,“ vyjmenoval problémy Roman Cieslar. Chovatelé navíc ovce jezdí v noci kontrolovat a sami se nevyspí.



Přečtěte si
vitezslav valasek
2. 5. 2023 • 16:06

Je zde jeden velký problém! Myslivec nesmí použít střelnou zbraň na vzdálenost 200m od soukromého pozemku , resp. od hranice intravilánu obce. V tomto případě jediná ochrana proti vlkovi při vstupu na soukromý oplocený pozemek je použití vlastní legálně držené zbraně v rámci nutné sebeobrany ,zdraví a majetku ! Vlk , jako relativně plaché zvíře , pokud vnikne na oplocený pozemek , kde navíc nemá potencionální kořist je pro mě nebezpečí a mám proto jako majitel ze zákona právo se bránit! Dále jen zbrojní zákon.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.