Útoky vlků na Jablunkovsku neustávají: Křičte, mávejte, tleskejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útoky vlků na Jablunkovsku neustávají: Křičte, mávejte, tleskejte!

Snímek zachytil i vlčici s kořistí.
Snímek zachytil i vlčici s kořistí.  (Foto – Gustav Beiger, Tomáš Krajča, Hnutí Duha)

Strach a vztek, to cítí teď lidé na Jablunkovsku vůči vlkům, kteří jim denně masakrují ovce. „Pokud narazíte v lese na vlčí smečku nebo vás obstoupí, zvedněte ruce a mávejte jimi, tleskejte a hlasitě křičte,“ radí polští odborníci.

Místní vzpomínají, jak před pár lety po Beskydech běhal medvěd. Ochránci přírody tehdy neustále opakovali, jak se chovat při setkání s ním. „Teď tu máme oprsklou vlčí smečku a je ticho po pěšině. Informace, co při střetu s nimi dělat, bychom si zasloužili,“ zlobila se Marcela Bojková z Písku, kterou šelmy připravily o plemenné berany.

Útok v Polsku

O návrat vlka do naší přírody se stará Hnutí Duha, proto se na něj Aha! s těmito otázkami obrátilo. Zůstaly však bez odpovědí, telefony jejich zástupci nezvedali. Hnutí pouze ve své zprávě uvedlo, že v Česku ani na Slovensku během 20 let vlci nikoho nenapadli. K útokům však došlo v Polsku, se kterým Jablunkovsko sousedí. Podle odborníků Sabiny Nowak a Roberta W. Mysłajeka z tamní Akademie věd, existuje několik jednoduchých kroků, jak vlky odradit.

Hluboký hlas

Když zamáváte zvednutýma rukama, budete viditelnější a vaše vůně se rozšíří. „Tleskejte, křičte hlubokým tónem. To jim dá vědět, že mají co do činění s mužem, který je pro ně hrozbou. Pokud se zdráhají odejít, a to se stane s přerostlými zvědavými štěňaty, něco po nich házejte,“ poradili akademici.

Napadli děti

V Polsku se v roce 2018 vrhl vlk na dvě děti. Skončily v nemocnici. Myslivci šelmu zastřelili. Byla zdravá, neměla vzteklinu. Nedávno tam zase smečka obestoupila dva dřevorubce v lese. Vyděšení statní chlapi na videu popisují, jak se bránili pilami. Případy napadení hlásí i Dolní Sasko, kde šelma pokousala muže natírajícího plot. Podle norské studie, kterou zveřejnila na webu Skupina ochránců divočiny, za posledních 20 let napadli vlci ve světě téměř 500 lidí. Smrtelných bylo 26 útoků. „Navíc jsme našli skoro stejný počet případů, které jsme nemohli zahrnout, protože byly špatně zdokumentované,“ sdělili Norové.

Zabili přes 200 ovcí

Smečka vlků už na Jablunkovsku zabila přes 200 ovcí. „Útočí denně. Ohrady jsou prázdné. Vždyť tady za chvíli ovce zmizí úplně,“ rozčiloval se Stanislav Byrtus z Písku, který chce svolat protestní mítink.

Přečtěte si
Yarda
20. 7. 2022 • 18:31

„Pokud narazíte v lese na vlčí smečku nebo vás obstoupí, zvedněte ruce a mávejte jimi, tleskejte a hlasitě křičte,“ radí polští odborníci.

Správce přírodního parku v Britské Kolumbii dává instrukce návštěvníkům: „Je možné, že narazíte na medvěda grizzlyho. Protože se však většinou vyhýbá kontaktu s lidmi, tak byste si měli na baťoh přivázat zvonečky. Jejich zvuk varuje medvědy a ti tak budou mít dost času, aby zmizeli. Pokud ale někde uvidíte medvědí trus, ihned takové místo opusťte.”
Jeden z návštěvníků se zeptá: „A jak poznáme medvědí trus?”
Správce na to odpoví: „Velice jednoduše, je v něm spousta zvonečků.”

lola52
20. 7. 2022 • 14:04

Postřílejte je a bude pokoj kdo pozná že to byla brokovnice

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.