V Beskydech to je už třetí případ: Vlk zabil loveckého psa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Beskydech to je už třetí případ: Vlk zabil loveckého psa!

Útok vlka bývá rychlý a vražedný. I v tomto případě.
Útok vlka bývá rychlý a vražedný. I v tomto případě. (Foto pro Aha! – Václav Zubek, INT)

Vlk zabil psa. K tomuto útoku došlo v Písku na Frýdecko-Místecku. Obětí se stal Fido, pes myslivce Václava Zubka. Šelma ho zabila nedaleko od něj. Muž chce hlavně varovat turisty, kteří chodí po lese s pejsky na volno.

Fido v místě zvaném Bahenec odběhl do houštiny a dlouho se nevracel. To bylo muži divné. Naštěstí měl pes na krku GPS. Ta po deseti minutách signalizovala, že se pes plemene border teriér zastavil, takže se ho myslivec vydal hledat.

Útok byl rychlý

Ve vzdálenosti 214 metrů našel myslivec Fida s prokousnutým hřbetem. „Muselo to být rychlé, protože jsem neslyšel ani zaštěknutí. Děsí mě, že se to odehrálo ve dne a nedaleko ode mě,“ řekl Aha! Václav Zubek. Predátor tím pádem nejevil žádné známky plachosti. „Pak jsem se dozvěděl, že už jsem za poslední dobu třetí, kdo takto přišel o psa,“ dodal. Se zveřejněním snímků myslivec chvíli váhal, pak si ale řekl, že je na sociální sítě pověsí jako varování. Nejen pro myslivce, ale i pro ostatní turisty.

Loveckému psovi Fidovi prokousl vlk v Písku hřbet. Byl kousek od myslivce.

Žádná divočina

Honitba leží v krajině na severu Beskyd blízko hranice s Polskem. „Rád bych byl, aby si všichni uvědomili, že takový případ se nemusí odehrát někde v divočině, kam lidská noha zavítá jednou za čas, ale i v místě, kde by to ani mě ve snu nenapadlo,“ dodal myslivec.

S rizikem se počítá

„V první řadě je mi psa líto,“ řekl k případu ředitel CHKO Beskydy František Jaskula. U loveckých psů v terénu se však podle něj s určitým rizikem počítá. Může je napadnout divočák, vlk, medvěd, mohou uváznout v noře... „Ale je to jasný vzkaz pro běžné návštěvníky. Mějte psy na vodítku. V opačném případě je může zabít buď predátor, nebo odstřelit myslivec. Riziko je oboustranné. I malý jorkšír, slídící ve křoví, může napáchat škodu na mláďatech,“ řekl František Jaskula.

Přečtěte si
vitezslav valasek
2. 5. 2023 • 15:43

Naprostý souhlas , není možno z hlediska ochránců přírody lámat problém přes koleno ! Vlk má žít v teritoriu , ve kterém má možnost přirozeného vývoje a přirozených lovišť , nikoliv tam , kde je vysazen víceméně uměle a je nucen se živit člověkem pěstovaným ovčím stádem! Vlk by měl v přirozeném potravínovém řetězci především redukovat slabou divokou zvěř , nikoliv uměle pěstovaná ovčí stáda !

vitezslav valasek
2. 5. 2023 • 15:29

Kdyby ten pes byl kavkazák a vlka zabil , rád bych znal Vaši reakci ! Že to byl malý lovecký pes BYLA JEHO SMŮLA , kdybych byl na místě jeho pána , tak střílím. Co kdybych šel na vycházku s vnukem?! Navíc vlk migruje a neobsáhne pouze jeden myslivecký revír .Vaše zmínka o lokaci zvěře je naprosto mimo mísu ! Snažte se v této problematice poněkud lépe orientovat , než vypustíte do éteru takovýto nesmysl a zkuste být naprosto soudný a nezávislý !

Josef Folta
8. 3. 2023 • 08:32

V přírodě prostě vítězí silnější. Snaha vrátit vlky do Česka je chvályhodná, ale zastánci jejich návratu do přírody by si měli uvědomit, že naše země je hodně hustě zalidněná a vlky nejde držet na nějakém ohraničeném chráněném území. A situace se v budoucnu nezlepší. On i pro vlky v přírodě je stresující stálý kontakt s lidmi.

pragver
8. 3. 2023 • 08:02

Zkušený myslivec by měl znát lokaci, výskyt zvěře a bezpečná pravidla pohybu svého psa v lese !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.