Stádo krav v rodinné farmě na Kaplicku napadli vlci: Krvavá jatka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Stádo krav v rodinné farmě na Kaplicku napadli vlci: Krvavá jatka!

Opečovávané stádo krav na pastvině.
Opečovávané stádo krav na pastvině. (Foto Kateřina Něničková, infografika Aha!)

Hrůzný pohled se naskytl majitelům rodinné farmy na Kaplicku. Ti našli v ohradě roztrhaná telata a mrtvé krávy. Zabíjeli vlci, kteří dobytek napadli. Není to poprvé, kdy na této samotě útočili na domácí zvířata.

„V úterý ráno jsme šli zkontrolovat stádo. Útok nepřežila tři telata a dvě krávy. Podle stop a způsobu trhání šlo o vlky. Potvrdili to i přivolaní pracovníci životního prostředí z Kaplice a veterinář. Byla to hrůza. Kráva se telila a vlci z ní tele vyrvali,“ řekla spolumajitelka farmy Kateřina Něničková (34) s tím, že rozhodně nejde o první útok. „Chodí k nám jako do spižírny. Měli jsme 70 ovcí a kvůli vlkům už je nechováme. Skoro celé stádo potrhali. Bojujeme s nimi tak pět let a je to čím dál horší,“ posteskla si farmářka.

Podle farmářky začíná být situace neúnosná. Vlci nemají přirozeného nepřítele a začínají se chovat nestandardně. Rozhodně nejsou plaší, jak by se od nich čekalo. „Nebojí se a nic je nezastaví. Ještě před pár lety nebyli téměř k vidění, teď je vidíme častěji než vysokou. Už dětem nedovolím, aby za setmění běhaly venku. Když napadnou krávu, proč by nenapadli malé dítě,“ zoufá si Kateřina Něničková.

Nejde jen o peníze

„Stát sice stržené kusy proplácí, ale tím problém nekončí. Stádo je ve stresu. Krávy se netelí, jsou vynervované. I pro nás je to psychicky náročné, staráme se o zvířata, máme k nim nějaký vztah. Má to dopad i na naše děti, které tady s námi na farmě žijí a najednou vidí taková jatka. Ten problém je tak mnohem větší,“ upozornila Kateřina Něničková.

Kde také šelmy útočily?

První napadení krav zaznamenali v Beskydech. Vlci tam tento týden roztrhali roční jalovici chovatelce z obce Krásná. V posledních dvou letech hlásí incidenty farmáři a chovatelé prakticky ze všech našich hraničních hor. Vlci se ale pohybují i třeba na Kokořínsku nebo na Vysočině. Kromě hospodářských zvířat už šelmy zahubily i lovecké psy. Několikrát také zkřížili vlci cestu motoristům.

Víte, že...

...vlk patří v Česku mezi kriticky ohrožené druhy?

...je chráněný a nemá tak přirozeného nepřítele?

...je užitečným regulátorem přemnožené zvěře?



Přečtěte si
Erol Bekirov
2. 4. 2023 • 19:58

Já osobně jsi myslím že není podvod, to je poznat, I když je divočáki hodně, je domácí zvířata lehký úlovek, paní majitelka ať nespoleha jiném lidí, ale ať pořídí spolehlivě psy

Radek Horacek
2. 4. 2023 • 18:50

Třeba nám to vrchnost zase vysvětlí jako fake a zatluče to, že si poškození vymýšlí, co ?

Erol Bekirov
2. 4. 2023 • 17:21

Dobrý pane, Polák to je pravda že vlk je predátor, ale to stádo musí někdo hlídat, jsi nemyslím že v České republice je víc vlci než v Bulharsku i když je na odstřel, pár let zpět lesy za jednoho vlka darovali 2 m3 kulatiny stavební materiál

Radek Polák
2. 4. 2023 • 15:18

Vlk je predátor, mít farmu tak je krouhnu a finito! 😂

Erol Bekirov
2. 4. 2023 • 00:00

Dobrý večer, jsem původně s Bulharska, narodil se v městě ale vyrostl v lese Pohoří Rodopi, máme chatu nadmořská výška 1600 metrů, můj děda měl dlouhé léta 350 ovce, ale děda měl pět pořádný psy plemeno Bulharský pastevecký pes,který krmil« káčamak »kukuřici mouka a máslo, vlci neměli šanci, jak přes den, tak i přes nocí, Medvěd přišel taky, hlavně přes nocí na vlastní oči viděl jak házet kameny a menší parezi, ale psy bílí stabilní, elektoohradnik vám nepomůže paní, jsem četl že v Bulharsku má zákon od 1 dubna do 30 června vlk je chráněn, jinak je škodní kořist a je na odstřel, paní má pravdu že dobytek je v šoku

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.