V Písku opět stojí obří výtvory z písku: Vydrží sochy až do zimy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

V Písku opět stojí obří výtvory z písku: Vydrží sochy až do zimy?

Dnes od 14 hodin jsou sochy přístupné veřejnosti.
Dnes od 14 hodin jsou sochy přístupné veřejnosti. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská a archiv radnice)

Plné ruce práce měl včera odpoledne sochař Marian Maršálek (44). Na náplavce u Kamenného mostu v Písku dokončoval poslední z pěti soch z písku, které budou až do pozdního podzimu, možná do prvního sněhu, zdobit břeh Otavy.

Marian Maršálek je autorem tří soch, další vytvořili kolegové sochaři. „Jedna socha trvá zhruba týden. Letos jsou tematicky zaměřeny na partnerská města Písku. Každá socha má znak daného města a architekturu a další atributy pro něj typické,“ poznamenal sochař.

Letos pošestnácté

Umělci letos vytvořili symbolické skulptury měst Jičín, Veĺký Krtíš, Bad Leonfelden, Deggendorf a Wetzlar. Přehlídka pískových soch se koná v jihočeském městě už pošestnácté. Každý rok vytvářejí umělci sochy na jiné téma. K vidění byly například postavy z večerníčků, poslední Rožmberkové, filmové postavy či významní písečtí rodáci.

Turisté z daleka 

Zájem lidí je obrovský a stále roste. Díky covidovým opatřením objevili tuto galerii pod širým nebem i turisté z opačných stran republiky. „Sochy z písku jsou velkým lákadlem. Každý se u nich fotí. Turisté se k nám pravidelně vracejí, a když už sem jedou, navštíví i další akce, kterých během sezony pořádáme velké množství,“ řekla Petra Měšťanová z písecké radnice.

Stavím je jako bábovičku

Sochař Marian Maršálek pochází z Moravy. Sochy z písku staví už osm let. „V posledních třech letech jsem se podílel i na těch v Písku. Baví mě to, jinak bych to nedělal. Navíc to je pro mě zajímavá zkušenost,“ poznamenal umělec. Podle jeho slov má stavba pískových soch limity a pravidla, která se musí dodržovat. „Písek je poměrně těžký, důležitá je široká základna a dobré těžiště. Staví se to jako bábovička. Nahoře nesmí být nic těžkého, jinak se socha může zřítit,“ poznamenal sochař, který má zkušenosti i se stavbami soch z ledu.

Víte, že…

...loni sochy vydržely do konce listopadu?

...pokud to počasí a vandalové dovolí, mohou vidět první sníh?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.