Za 300 let se nehnul: Most dokonale spekli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Za 300 let se nehnul: Most dokonale spekli

Oprava barokní stavby, které se říká Švédský most, si vyžádá investici 2,7 milionu korun z krajské kasy.
Oprava barokní stavby, které se říká Švédský most, si vyžádá investici 2,7 milionu korun z krajské kasy.  (Foto MSK)

Již před 300 lety po něm jezdili rytíři cestou na hrad Sovinec, dodnes stojí a je funkční. Ojedinělý kamenný most v Dolní Moravici na Bruntálsku teď vyspraví, aby vydržel další staletí.

„Odolává zubu času a nehnuly s ním ani velké povodně v roce 1924 a 1997,“ řekl historik bruntálského muzea Igor Hornišer. Podle něj vděčí most za svou stabilitu tomu, že byly kameny tehdy spojované nehašeným vápnem. „Pak se stavba hasila (proces prolévání přesně určeným množství vody – pozn. red.) desítky let, dalo by se říct, že se vlastně spékala, proto je tak odolná a pevná. Dnes je jasné, že na takové postupy není čas,“ doplnil Hornišer, proč současné stavby mají životnost mnohem kratší.

Spojnice Moravy a Slezska

Málokdo tuší, když po kamenném mostě z neopracovaného lomového kamene v Dolní Moravici prochází, že míjí bránu Moravy a Slezska. „Je spojnicí obou území,“ vysvětlil Igor Hornišer s tím, že stavba je už přes 30 let chráněnou kulturní památkou a patří v republice k raritám díky dvěma obloukům a výraznému klenutím mostovky. Ostatní ji mají jen mírnou nebo vodorovnou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.