Sběrači kovů úřadovali v Olomouci: Zničili svatého Kryštofa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Sběrači kovů úřadovali v Olomouci: Zničili svatého Kryštofa!

Obří socha na obchvatu Olomouce bdí nad bezpečností řidičů.
Obří socha na obchvatu Olomouce bdí nad bezpečností řidičů. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Adam Navrátil, PČR, ŘSD)

Svatý Kryštof, který bdí nad bezpečností motoristů na obchvatu Olomouce, se stal terčem útoku sběračů kovů. Poškozením obří a nejen mezi místními oblíbené sochy způsobili vandalové škodu za více než čtvrt milionu korun!

Neznámí zločinci zaútočili na sochu v noci ze soboty na neděli. „Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty. Mimoto se mu povedlo poškodit stojnou traverzu upevňující sochu v betonovém základu a ta se celá posunula o několik centimetrů k dálnici,“ sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Socha Mariuse Kotrby z roku 2005 musela být kvůli narušení statiky odstraněna. „Naší snahou ale samozřejmě bude, nejen z úcty k jednomu z nejvýznamnějších českých sochařů, artefakt v plné kráse a na původním místě obnovit,“ slíbil Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště ŘSD.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.