Tajemství světa na zámku v Holešově: ZÁHADA STARÁ TISÍCE LET | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tajemství světa na zámku v Holešově: ZÁHADA STARÁ TISÍCE LET

Lebka z křišťálu
Lebka z křišťálu (Foto Aha! – Slávka Červená)

Lidstvo odjakživa přitahovaly tajemné a nevysvětlitelné věci. S mnohými se nyní lze seznámit na výstavě Největší záhady a tajemství světa v zámku v Holešově na Kroměřížsku.

Ve čtyřech sálech je 14 stanovišť s exponáty – replikami a moderními multimediálními prvky. V první je největší dominanta, 4,5 metru vysoká socha moai, symbol Velikonočního ostrova. Nejdražším exponátem je kopie slavné Mitchell-Hedgesovy lebky.

Byla objevena roku 1927 u mayského města Lubaantum v dnešním Belize. Stejně jako originál je zhotovena z přírodního křišťálu. Na vyspělou sumerskou civilizaci upozorňuje mapa zemské polokoule. K zajímavostem patří i pohár, svatý grál, ze kterého údajně pil Ježíš Kristus, a Turínské plátno, do kterého Ježíšovo tělo po ukřižování zabalili, a mnoho dalších.

Lebka z křišťálu

Lebku v roce 1927 údajně našel u mayského města Lubaantun (dnešní Belize) anglický dobrodruh, amatérský archeolog Mitchell- -Hedges. Má být stará 3600 let! Její vystavená replika s odnímatelnou spodní čelistí je vybroušena z kusu přírodního křišťálu z naleziště v Jižní Americe. Má tak nejbližší možné složení originálu. Pohled do očí údajně vyvolával i hypnotické stavy. Existuje množství teorií o jejich vzniku a účelu. Velká část archeologů je ale považuje za podvrh z 19. století.

Svatý grál

Ze svatého grálu měl pít víno při poslední večeři Ježíš Kristus. Nalezen byl v 50. letech minulého století v Antiochii v Sýrii. Způsob uložení pod kostelem dokládá, že byl mimořádně cenným artefaktem. Výzkum však prokázal, že byl vyroben v letech 500 až 550 našeho letopočtu.

Socha moai

Na Velikonočním ostrově jich je 887. Kdo a jak je vyrobil? Všechny hlavy se dívají k moři. Největší je vysoká 21 metrů a váží 270 tun. Z kráteru Rano Raraku, kde byly vyrobeny, byly dopraveny až do vzdálenosti 16 km. Čech Pavel Pavel dokázal přímo na ostrově, jak je mohli domorodci bez techniky rozpohybovat.

Trofeje zabitých nepřátel

Zmenšené hlavy s názvem tsantsa připravoval kmen jihoamerických indiánů Chívarů, který obývá území Ekvádoru a Peru. Jsou jen 10 cm velké. Vznikly vypreparováním lidské hlavy. Amulet měl uchovávat duši válečníka.

Turínské plátno

Do plátna mělo být zabaleno Kristovo tělo po ukřižování. Na pruhu látky o délce 4,20 metru zůstal okem viditelný otisk jeho tváře a těla.

Voynichův rukopis

Jde o knihu napsanou neznámým a nerozluštěným písmem s mnoha podivnými ilustracemi. Byla sepsána mezi lety 1404 až 1438. Ví se, že se vyskytovala na dvoře Rudolfa II. Prvním doloženým vlastníkem byl pražský alchymista Georgius Barschius. Pak skončila v knihovně jezuitského řádu v Itálii, odkud ho vykoupil americký knihkupec Wilfrid Voynich. Nyní je ve vlastnictví Yaleovy univerzity v USA ve státě Connecticut.

Záhadný mechanismus

Příběh jednoho z nejfantastičtějších technických objevů začíná v roce 1900. Sběrač mořských hub objevil u ostrova Antikythéra vrak římské lodi. Dva roky z něj potápěči vynášeli náklad. Zaujal je »kámen« s otiskem ozubeného kola. Byl to ale zkorodovaný a zanesený složitý přístroj. Úrovní technologie nejméně o tisíc let předbíhá dosavadní představy vědců. Bylo to unikátní zařízení, nebo běžná technologie vyspělé dávné civilizace?

Dosud nevyluštěné

V roce 1908 byl v troskách krétského paláce Faistos nalezen hliněný disk starý zřejmě 3600 let. Obě strany pokrývají tajuplné znaky a symboly uspořádané do spirály. Písmo se neshoduje s ničím, s čím se výzkumníci dosud setkali. Někteří ho považují za důkaz existence bájné Atlantidy či mimozemských návštěv.

Svaté kopí

Legenda praví, že jde o kopí, kterým měl římský voják Longinus probodnout bok ukřižovaného Ježíše Krista. Za pravé bylo uznáno ve 14. století. Do držení ho získal i římský císař Karel IV. a bylo uloženo na Karlštejně. Adolf Hitler z něj chtěl udělat posvátnou relikvii nacistů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.