Rekonstrukce předků podle kosterních ostatků: Modelky dříve »narozené« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rekonstrukce předků podle kosterních ostatků: Modelky dříve »narozené«

Této dámě ještě asi poupraví outfit, v době, kdy žila, se takové šaty nenosily, vlastně se ani netkaly látky. Vše jen pravá kůže...
Této dámě ještě asi poupraví outfit, v době, kdy žila, se takové šaty nenosily, vlastně se ani netkaly látky. Vše jen pravá kůže... (Foto Aha! – Dan Černovský, David Malík, ČTK/Václav Šálek a Luboš Pavlíček)

V uplynulém týdnu vystavili v Národním muzeu lebku ženy, která žila někdy před 45 tisíci lety. Jde spíše o fragmenty, zručně pospojované zbytky. Nicméně je to unikát, hlavinku oné dámy našli v 50. letech minulého století v Koněpruských jeskyních, studii a rekonstrukci, jak asi vypadala, provedli a vymodelovali vědci až nyní.

Pikantní je příběh, jak experti zkoumali stáří lebky. Nejprve měli za to, že jde o 30 tisíc let staré kosterní pozůstatky, posléze zařadili nález do období před 13 tisíci lety. Neplechu v diagnostice udělal mj. klih, kterým byly jednotlivé části poslepovány. Když se před dvaceti lety provádělo radiokarbonové datování, ukazovalo geneticky rozdílné roky, ale mj. i odlišný živočišný druh.

Klih nesl kravské stopy, resp. DNA skotu. Na všechno se přišlo, ale vědeckou obec to pochopitelně pobavilo. Nyní víme, že jde o lidský druh lehce »říznutý« neandertálcem. A také bychom měli vědět, že v každém z nás jsou zhruba dvě až tři procenta neandertálce, tak to prostě je! Dámě je asi 35 tisíc let, čeká na jméno a prozatím se jmenuje Zlatý kůň. Národní muzeum totiž spustilo na sociálních sítích anketu, v níž lidé mohou pro model navrhnout jméno. V současnosti se lebka i model jmenují, podle vědeckých standardů, na základě lokality, kde byly pozůstatky nalezeny, tedy přírodní památky Zlatý kůň. Návrhy lze posílat do 10. června.

JAN NEPOMUCKÝ

Studie lebky světce vydala tuto lichotivou a pozoruhodnou podobu. Nebylo to ale snadné, relikvie jsou majetku církve a ta, jak známo, osvícenému badatelství příliš nepřeje. Antropoložka Eva Vaníčková společně se sochařem Ondřejem Bílkem po anabázi žádostí a schvalování nakonec vytvořila tuto krásnou tvář Jana Nepomuckého. Najdeme ji v muzeu Nepomuku.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (6. 6. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.