Nové objevy archeologů: Zabíjely tyhle kulky vlastence? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nové objevy archeologů: Zabíjely tyhle kulky vlastence?

Historik Východočeského muzea v Pardubicích Jan Tetřev s jednou z pušek, které byly pravděpodobně popravčími zbraněmi Němců.
Historik Východočeského muzea v Pardubicích Jan Tetřev s jednou z pušek, které byly pravděpodobně popravčími zbraněmi Němců. (Foto Východočeské muzeum Pardubice)

Z toho místa stále mrazí! Na Zámečku v Pardubicích popravili nacisté za heydrichiády 194 vlastenců, převážně obyvatel vypálených Ležáků. Tu strašnou dobu dokládají nové nálezy. Našli je tam archeologové, kteří místo poprav zkoumají zcela poprvé.

Minulost Zámečku, nebo též Larischovy vily, proslulého popravami obyvatel vypálené osady Ležáky a dalších Čechů v roce 1942, odhalují archeologové od února při právě probíhající rekonstrukci. Na zatím objevené artefakty narazili pomocí detektorů ve spolupráci s členy klubu Hledači historie Pardubicko. „Jde o desítky kovových nálezů, z nichž celou řadu lze spojit s obdobím druhé světové války,“ uvedl pro Aha! vedoucí archeolog pardubického muzea Tomáš Zavoral.

Nábojnice z mausera
Průzkum vydal munici, části vojenské výstroje či torzo německé polní vysílačky. „Například se nám dostala do rukou směs nábojnic používaných v německých vojenských puškách značky Mauser. Nemůžeme však vyloučit ani potvrdit, že byly použity při popravách českých vlastenců,“ řekl historik Jan Tetřev. K zajímavému objevu patří nábojnice ráže 9 mm Luger, používané do pistolí. „Nalezené pistolové nábojnice vyrobila německá firma RWS v roce 1938 a snad byly vystřeleny při dobíjení obětí na popravišti. Jisté to ale není,“ uvedl Tetřev. Přímo ve valu popraviště byly objeveny kulky, které také mohly pocházet z poprav. Otázky panují i v případě nálezu německé mince v hodnotě jeden fenik z roku 1941. Patřila obětem, katům, nebo se na popraviště dostala jinak?

Hrob koně
Na Zámečku byly objeveny i nálezy ze starší doby. Archeologové vykopali hrob s kostrou koně, pohřbeného na konci 19. či na počátku 20. století, kdy byla lokalita součástí rozsáhlého lesoparku přináležejícího k Larischově vile. Patřil asi zdejší aristokracii. „Ta park a přilehlé lesy hojně užívala a koně byli nedílnou součástí jejich života včetně honů,“ usoudil Zavoral. Našlo se tu i torzo budovy, patrně stodoly, která byla zřejmě součástí komplexu novověkého statku a objeven byl i pozůstatek kamenné studny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.