Bagr odkryl hrob ženy ze starověku: V zemi ležela 2300 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bagr odkryl hrob ženy ze starověku: V zemi ležela 2300 let!

Ve starověkém hrobu byla objevena kostra ženy.
Ve starověkém hrobu byla objevena kostra ženy. (Foto Stratum)

Starověký hrob odhalili archeologové při pracích na novém vodovodním řadu u Sběře na Jičínsku. Našli ostatky keltské ženy pohřbené před více než 2300 lety.

Hrob objevil archeolog jičínského muzea, který kontroloval staveniště při bagrování zeminy. Stroj při práci zavadil o temeno lebky. Odhalená kostra je zachovalá, opravdu v dobrém stavu. Stáří pohřbené antropolog odhaduje na 40 až 50 let, což byl v pravěku a starověku už velmi pokročilé stáří. Přesnější informace přinese ale až detailní zkoumání kostí a chrupu. Ten byl na první pohled úplný a bez viditelného kazu, ale měl výrazný obrus, což svědčí o tom, že žena chrup používala do vysokého věku.

Ozdoby z bronzu

„Na levém zápěstí měla žena bronzový náramek a u pravého ramene dvě bronzové spony. Na jedné byl navlečen i bronzový prsten. Dále se našel pozůstatek železného předmětu pod pravou klíční kostí, o kterém zatím nic bližšího nevíme,“ řekl archeolog Radek Novák z jičínského muzea, kde v budoucnu nalezené věci uvidí jeho návštěvníci. V hrobě se našly i milodary.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.