Psi vyčenichali kostru ichtyosaura: Je stará 65 milionů let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Psi vyčenichali kostru ichtyosaura: Je stará 65 milionů let!

Psi vyčenichali kostru ichtyosaura.
Psi vyčenichali kostru ichtyosaura. (Foto Profimedia.cz)

Zvědaví pejsci jsou schopni během procházek vyčenichat cokoli, ale co se podařilo dvěma čoklům Brita Jona Gopsilla (54), nad tím zůstává rozum stát.

Během venčení na somersetské pláži objevili 165 centimetrů dlouhou fosilii starou 65 milionů let! Paleontologové jsou doslova v šoku, podle nich jde o kosterní pozůstatky mořského ichtyosaura, které »vykoukly« z mořského písku po nedávných prudkých bouřích! „Byl právě odliv, to vždy chodíme na procházky. Pejsci si rádi zaběhají mezi skalisky a tentokrát při hraní na něco narazili. Hned jsem věděl, že půjde o něco výjimečného, a tak jsem zavolal odborníky,“ uvedl Gopsill, který je sám amatérským archeologem. 

Pravěcí delfíni

Ichtyosauři (ryboještěři) nepatří mezi dinosaury, byli skupinou značně přizpůsobených vodních plazů, kteří žili v mořích a oceánech po většinu druhohorní éry. Měřili dva až čtyři metry a jejich charakteristickým znakem byl hydrodynamický tvar těla, značně podobný dnešním delfínům. Jejich fosilní pozůstatky byly už objeveny na území Belgie, Británie a Německa.

Psi vyčenichali kostru ichtyosaura.

Psi vyčenichali kostru ichtyosaura.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.