Rádce Aha! Jak psům poskytnout první pomoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak psům poskytnout první pomoc

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Archiv Mirky)

Víte, co obnáší psí první pomoc? Uvědomili jste si, že pokud se váš pes zraní, nikdo jiný než vy mu nepomůže? Dokážete odhadnout, kdy jet na veterinu a kdy se o psa dokážete postarat sami? Ne? Tak čtěte dál.

Je to jen na vás

„Uvědomila jsem si, že jen velmi málo páníčků ví, co má dělat, pokud se pes zraní. Jenže to je průšvih! Pro psa sanitka mimo Prahu nepřijede a ani tam nemá přednost, takže čekání může být kritické. Pokud psovi nepomůžete vy, tak nikdo,” říká Katka Šponarová, veterinární sestra, která se rozhodla vytvořit co nejpraktičtější kurzy psí první pomoci.

Tržná rána 

Jde o velmi nepříjemnou a často bolestivou záležitost. Podkoží u psa je volné, a tak tržná poranění nebývají hluboká a nedochází k poškození svalů. Tržné rány často silně krvácejí.  „První pomoc spočívá v očištění rány a zakrytí obvazem a dopravením psa na veterinární ošetření. V případě, že je v ráně cizí předmět, obvazy ho stabilizujeme tak, aby se v ráně nemohl posouvat. Psovi omezíme pohyb a převezeme ho na veterinu,“ radí Šponarová.

Otrava

Mezi projevy otravy patří nechuť, zvracení, průjem, zvýšené močení (stolice, zvratky i moč mohou obsahovat krev). Pes je apatický. V úvahu připadá i vnitřní krvácení a změny se mohou projevit na sliznicích. Někdy se dostaví neurologické projevy (křeče, záchvaty), zvýšené slinění apod. Jestliže nevíme, čím se zvíře otrávilo, jedeme na veterinu. Když víme a nehrozí druhotné poranění trávicího traktu (při pozření kyseliny/louhu či cizích těles), můžeme psa nechat vyzvracet, následně podáme černé uhlí a poté vyhledáme veterináře.

Jak vyvolat zvracení 

Zvracení vyvoláme podáním 3% roztoku peroxidu vodíku, který vstříkneme do tlamy injekční stříkačkou. Nemáme-li ho, použijeme rozmíchanou jedlou sodou ve vodě nebo solný roztok. Lze také podat naředěnou hořčici s trochou vody. V případě malého ostrého předmětu do zvířete vpravíme kysané zelí, kusy chleba, aby se při průchodu trávicím traktem předmět v žaludku obalil a trakt nepoškodil. Když pes sežere připínáček, jehlu na šití, hřebíky, navštívíme veterináře.

Průjem

V případě, že jde o štěně nebo velmi malého psa, vyhledáme veterinární kliniku. Při průjmu totiž dochází k dehydrataci, která může být život ohrožující. V případě dospělého psa většího plemene podáváme pár dní dietní stravu (vařená rýže s rozvařenou mrkví a masem nebo dietní granule), poskytneme dostatek čerstvé vody, můžeme podat léky proti průjmu. Pokud se zdravotní stav psa do dvou dnů nezlepší či zhorší, objeví se např. krev ve stolici, vyhledáme veterinárního lékaře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.