Pes bez čipu? Od ledna za 20 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pes bez čipu? Od ledna za 20 tisíc!

Veterinářka Dagmar Caltová právě očipovala fenku Eli (5).
Veterinářka Dagmar Caltová právě očipovala fenku Eli (5).  (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Pokutu až 20 tisíc korun může dostat už v lednu majitel psa, který nebude mít své zvíře označené mikročipem. Nařizuje mu to totiž novela veterinárního zákona, která vstoupí v platnost od Nového roku. Veterinární ordinace v Česku tak nyní zaznamenávají velký zájem o čipování.

Stejně je tomu také v Plzni. Jen za pondělní odpoledne očipovali ve veterinární ordinaci U Tří voříšků osm psů. Cena čipů v Česku je různá. Pohybuje se v rozmezí 250 až 650 Kč. Někde zaplatí mikročip město či obec. „U nás čip přijde na 500 Kč. Je-li pes vedený mimo Plzeň, zaplatí vše majitel,“ řekla veterinářka Dagmar Caltová (51). Jestliže je ale zvíře registrované v Plzni, uhradí vše město. Majitel si ale k veterináři musí s sebou přinést doklad, že zvíře je přihlášené v katastru města.  Čip má zajistit identifikaci zvířete. Lidé jsou sice povinni psy očipovat, ale už je nemusí přihlásit do některého ze soukromých registrů a ten centrální neexistuje. 

Výjimka pro psí seniory

Když nebude mít zvíře od ledna čip, bude se brát, jako kdyby nemělo platné očkování proti vzteklině. Za to hrozí pokuta. Každý pes i štěně tak musí být označen nejpozději v půl roce života. Výjimku mají psi s jasně čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Žádná jiná výjimka z čipování stanovena není. 

Přečtěte si
macajda
12. 1. 2020 • 12:42

Tak si nejdřív ujasnėte levnē regitrace a potē chtějte čipovåní.Je to postavenē na hlavu.Proč si radėji neohlídáte nelegålnī množirny.To je moc pråce,raďěji to spočítåte všem.Je to svinstvo co vymysleli naši mocip­åni.Ne­souhla­sím,

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.