Rádce Aha: Pomazánky pokaždé jinak!

Jaro je v plném proudu, a pokud jste ještě nevyměnili syté polévky za lehké pomazánky, teď je ten správný čas. Namažte je na kousek dobrého pečiva a posypte čerstvými bylinkami, naplňte jimi zeleninu nebo si je vychutnejte jako dip k celozrnným krekrům!
DOMÁCÍ ŽERVÉ
Příprava základního domácího žervé je překvapivě jednoduchá a výsledek za to stojí. Výhodou je, že si sami rozhodnete, jaké suroviny využijete, a tak budete znát jejich původ, kvalitu a případně můžete i kontrolovat obsah tuku.
Potřebujete:
2 kelímky (500 g) bio selského jogurtu
• 1 kelímek zakysané smetany (250 ml) a pláténko
Postup: Celý proces probíhá zastudena. Začněte pečlivým promícháním jogurtu se smetanou, pak si do velkého kastrolu přichystejte cedník vystlaný plátnem, dovnitř vyklopte připravenou směs a plátno zaškrťte gumičkou nebo provázkem. Navrch položte pokličku, která směs zatíží. Přemístěte kastrol do ledničky na 1 celý den. Jak bude odkapávat tekutina, plátno občas znovu utáhněte. Druhý den je žervé hotové a je jen na vás, jestli ho dochutíte solí, či nikoli.
ŽERVÉ SE ZELENINOU
Potřebujete:
120 g bio žervé nebo smetanového sýra
• ½ mrkve nastrouhané najemno nebo nahrubo podle chuti
• ½ papriky, drobně nakrájené
• 2 jarní cibulky jemně nasekané
• 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, petržel, kopr a další)
• 1 lžíci čerstvě vymačkané šťávy z citronu
Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady a máte hotovou chutnou pomazánku. Hodí se jako náplň do sendviče pro děti i jako dip ke křupavým krekrům.
Z KOZÍHO ŽERVÉ S BYLINKAMI
Potřebujete:
200 g bio čerstvého kozího sýra
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 lžíce bio bílého jogurtu, 1 lžíci žervé
• 2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka nebo máta + tymián)
• sůl a pepř podle chuti
Postup: Kozí sýr, žervé a olej důkladně promíchejte nebo rozmixujte. V misce pak směs smíchejte s nasekanými bylinkami. Dochuťte solí nebo pepřem. Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku. Hotovou pomazánku dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.
PLNĚNÁ RAJČATA S POMAZÁNKOU Z VAJÍČEK A ČERSTVÉHO SÝRA S ŘEDKVIČKAMI
Potřebujete:
5 bio vajec uvařených natvrdo
• 1 svazek menších ředkviček
• 1 lžíci šťávy z limetky
• 1 krabičku s řeřichou
• 150 g žervé nebo čerstvého sýra
• sůl a pepř podle chuti
Postup: Vajíčka nakrájejte na kostičky. Ředkvičky pokrájejte nadrobno a řeřichu nasekejte. Poté smíchejte se žervé a limetkovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pomazánku jemnější, tak vejce i ředkvičky nastrouhejte. Pomazánka je skvělá do čerstvých plněných rajčat nebo papriky, ale i namazaná jen tak na chléb.