Velikonoční rádce Aha! Jak uvařit vajíčko, aby neprasklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velikonoční rádce Aha! Jak uvařit vajíčko, aby neprasklo!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Letošní Velikonoce budeme trávit jinak, než jsme zvyklí. Ale to neznamená, že je nemůžeme oslavit! A jak jinak, než dobrým jídlem! A co jiného nesmí na velikonočním stole chybět než vejce. Vystrojte si luxusní vajíčkové hody...

Tekutý, polotekutý nebo tuhý?

Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Bílkoviny se ve vejci srážejí při vaření postupně, od skořápky ke středu, a délka tepelné úpravy ovlivňuje, jak bude žloutek uvnitř vypadat – zda bude tekutý, polotekutý nebo tuhý. „Doba vaření také závisí na velikosti vejce, tedy čím menší, tím méně minut si nastavíte,“ upozorňuje kuchař Filip Šubrt z pražské restaurace Mondieu.

Jak poznat čerstvé vejce?

Každé čerstvé vejce má na širším konci malou vzduchovou bublinu, která se jeho stárnutím zvětšuje. Vejce ponořte do sklenice s vodou. Pokud leží na dně, je nejčerstvější. Pokud se staví na špičku, ale stále je u dna, je zhruba týden staré. Jestliže vyplavalo na hladinu, je třeba takové vejce co nejdříve spotřebovat.

Jedno či dvě denně neškodí

Pokud jste zdraví, můžete si bez obav dopřávat jedno až dvě vejce denně. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněná zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin, tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin, a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Aby vejce nepopraskala

Než se vrhnete na vaření, vyndejte vejce o chvilku dřív z lednice, musí mít totiž pokojovou teplotu. „Důležité je vždy vejce vkládat do vroucí vody s trochou octa (cca 2 – 3 lžíce octa na litr vody), aby vejce nepopraskala a lépe se pak loupala,“ vysvětluje Šubrt s tím, že po vložení vajec do vroucí vody, můžete výkon plotýnky snížit a nechat vodu v kastrolu probublávat.

Ledová koupel

Po uvaření je třeba vejce prudce zchladit, aby se zastavil proces vaření a žloutek se tak nevysušil více, než chceme. „Pokud máte pár vajec, stačí vám natočit studenou vodu. Jakmile jich je víc, je lepší do studené vody dát i led,“ radí Šubrt.

Jak vařit vejce

Naměkko *charakteristika žloutku: tekutý, doba vaření: 3 – 5 minut

Nahniličko *charakteristika žloutku: polotekutý, doba vaření: 7 – 8 minut

Natvrdo *charakteristika žloutku: tuhý, doba vaření: 10 – 12 minut

Přečtěte si
j.p.toman
12. 4. 2020 • 09:02

Naše slepice asi snášejí asi speciální vejce, ale já je vařím 8 minut a vždy jsou natvrdo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.