Odmítnuté čápátko krmí volavky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odmítnuté čápátko krmí volavky

Mládě marabua se má v adopci dobře.
Mládě marabua se má v adopci dobře. (Foto pro Aha! – Kateřina Hejzlarová, Tereza Vernerová /Safari park Dvůr Králové)

Jen co se vyklubal z vajíčka, měl smůlu. Mládě afrického čápa marabua rodiče v královédvorském safari parku odmítli, nepečovali o ně. Chovatelé mu sehnali náhradní rodiče.

Adoptivní mámou a tátou se malému čápátku stal pár volavek obrovských, který chová východočeská zahrada od zimy roku 2017 a na rozdíl od marabu se mu nepoštěstilo mít vlastní »děti«. Mládě jiného druhu však tento největší druh volavky přijal ve svém hnízdě velmi dobře. „I přesto, že o marabua nepečují jeho vlastní rodiče, na zimní ubikaci se má čile k světu. Volavky jej vzorně krmí,“ pochválil jejich péči mluvčí zahrady Oliver le Que.

 Miluje slunce a mršiny
Marabu africký je mrchožravý pták nápadný svou velikostí i vzhledem. Patří k největším brodivým ptákům na světě. U marabu je zajímavé to, že když podobně jako supi hoduje na mršinách, často se zamaže masem či krví, protože rád vytahuje vnitřnosti. K jeho vášním patří i slunění. Safari ve Dvoře Králové má marabuy již od 70. let minulého a patří k jejich nejúspěšnějším chovatelům v Evropě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.