Samička poštolky: Když se lásce oddala, myšku darem dostala | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Samička poštolky: Když se lásce oddala, myšku darem dostala

Tu máš drahá! Přinesl jsem ti svačinku.
Tu máš drahá! Přinesl jsem ti svačinku. (Foto pro Aha! – Pavlína Baštecká)

Tomu se říká být v pravý čas na pravém místě. Svědkyní sblížení poštolek se stala Pavlína Baštecká z Prahy. Naskytlo se jí sledovat jej od ptačího vzplanutí až po založení hnízdečka lásky.

Sblížení poštolek se odehrálo před pozorovatelkou náhodně ve chvíli, kdy si chtěla ze svého domova vyzkoušet svůj nový fotoaparát při snímání do dálky. „Vyhlédla jsem si a začala fotit poštolku sedící na komíně na protějším domě, když vtom přiletěl sameček,“ popsala Baštecká. Na nebi kroužící poštolčí nápadník zřejmě vyslyšel hlasité lákání samičky, a ta když ho spatřila, jeho kouzlu hned podlehla. Jelikož dvojice spolu zůstala, pozorovatelka ptačí lásky mohla pár sledovat dál. Spatřila tak i moment, jak sameček začal svoji vyvolenou těšit dárečky jako třeba ulovenou myškou. „Zdá se, že si už udělali i hnízdo v okenním truhlíku v posledním patře protějšího domu, tak snad budou mláďátka,“ uzavřela. Většinou se vejce objevují od konce dubna do června.

Ze skal do města

Poštolka je druhem, který původně obýval skalnaté oblasti, než se postupně přesunul až do blízkosti lidského obydlí. Přebývá tak i v dutinách stromů, ve starých hnízdech po jiných druzích ptáků a staví si i svoje vlastní třeba v různých výklencích, na římsách nebo třeba i v truhlíkách, které mají lidé na balkonech. Zřejmě v těchto místech našli zpodobnění s původním skalnatým prostředím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.