Lidé si je často pletou s hrdličkami, ale jsou to... Zamilovaní a věrní holubi hřivnáči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lidé si je často pletou s hrdličkami, ale jsou to... Zamilovaní a věrní holubi hřivnáči!

Zamilovaní hřivnáči se k sobě tulí.
Zamilovaní hřivnáči se k sobě tulí. (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Jsou věrní lásce i své lípě. Zamilovaný pár holubů hřivnáčů přilétá tokat a hnízdit každý rok nejen na stejný strom na pražských Vinohradech, ale lebedí si i na stejné větvi.

Nafukují volátka, třou hlavičky o sebe, čepýří peří, tulí se k sobě a sameček svůdně houká. Námluvy holubího páru, který na stejné místo přilétl již nejméně osmý rok, jsou v plném rozpuku. „Hřivnáči tvoří páry na celý život. Nového partnera si najdou, jen pokud jeden z nich zahyne,“ říká ornitoložka Věra Přibylová. Tito holubi na zimu odlétají a s každým jarem se vracejí zpět k nám na svá oblíbená místa. Až skončí námluvy a zahnízdí, začnou i vinohradskému páru rodičovské povinnosti. „Mají vždy dvě mláďata. V sezení na vajíčkách se rodiče střídají. Ve dne je zahřívá táta, aby se matka prolétla a najedla. Máma na hnízdo zasedne odpoledne a zůstane na něm až do dopoledne dalšího dne,“ vysvětluje ornitoložka.

Záměny s hrdličkou

Lidé si často holuba hřivnáče pletou s hrdličkou. Jak je rozeznat? Hrdlička je béžově hnědá, na krku má černý obojek a má černý zobáček. Je menší než klasický holub. Holub hřivnáč má bílé skvrny po stranách krku, oranžový zobák a zbytek těla je zbarven různými tóny šedé. Když roztáhne křídla, jsou jejich okraje bíle lemované.

Mlsají poupata

Na rozdíl od klasických holubů se hřivnáči živí především poupaty, květy, bobulemi a lístečky. Milují jetel, sedmikrásky, zobou třešně, višně, bezinky nebo akátové květy. Proto je najdeme i ve městě tam, kde jsou parky a zelené plochy.

Žijí tu odpradávna

Holub hřivnáč žije na našem území od doby, kdy tu ještě běhali lovci mamutů. Dříve ale obýval lesy. V posledních 20 až 30 letech se stěhuje i do měst. V Praze se začal rozšiřovat v souvislosti s úbytkem zdivočelých domácích holubů. I ve městech ale preferuje hnízdění na stromech.



Přečtěte si
lekno
17. 4. 2020 • 13:30

Pekné fotky i článok.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.