Eva Petrová (74) ze Zubrnic na Ústecku: Ve společné domácnosti s opeřencem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Eva Petrová (74) ze Zubrnic na Ústecku: Ve společné domácnosti s opeřencem!

Možná brzy dostane další kamarády.
Možná brzy dostane další kamarády. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Eva Petrová, Bontonfilm)

Jako holubí dáma ze známého amerického filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku si nyní připadá Eva Petrová (74) ze Zubrnic na Ústecku. Poté, co zachránila opuštěné holubí mládě, s ním navázala přátelský vztah a sdílí s ním společnou domácnost. Ba co víc, teď zvažuje, že mu pořídí další holubí kamarády.

Když se holubí mládě zřítilo z hnízda na kostele svaté Máří Magdalény v Zubrnicích, procházela Eva Petrová právě kolem. Malý, napůl opeřený ptáček ji zaujal a rozhodla se mu podat pomocnou ruku. „Bylo to velmi zvláštní, ten kostel, ten holoubek, jako by mi dal někdo znamení. Sebrala jsem ho proto a odnesla domů,“ vzpomíná žena na začátek června, kdy opeřence našla.

Král tance
Dala mu jméno Šiva podle jednoho z hinduistických bohů. „Nějak mě to napadlo a k němu mi to tak přilnulo. Teprve později jsem zjistila, že Šiva bývá označován jako král tance,“ svěřila se Aha! zachránkyně. A právě to jí najednou dalo hlubší smysl. „Když byl holoubek malinký, snažil se vzlétnout, a přitom jako by tancoval, jsou to zvláštní náhody,“ zdůraznila žena.

Z mláděte dospělým
Podobně se choval holoubek i v domě, kde se poměrně rychle zabydlel. Počátky ale nebyly jednoduché. „Máme psy, slepice, kočky, ale vůbec jsem nevěděla, čím krmit malého holuba. Poradili mi až lidé na sociálních sítích,“ pokračuje Eva Petrová. Začala mu dávat směs pro kuřata v podobě rozmělněných obilovin doplněných o další živiny. Krmila ho z ruky přímo do zobáku „A pak se najednou stalo, ze dne na den, že už z ruky nechtěl. Bylo zřejmé, že chce sám zobat,“ popsala Šivova hostitelka. Holub se začal měnit v dospělého jedince.

Šiva a kalhotky
Ke své zachránkyni si vypěstoval hluboký citový vztah a na domácí prostředí jejího domu brzy přivykl. „Lítá volně po domě, občas mi sedne na rameno, na hlavu, nebo mi tak jemně ozobává prsty. Na manžela i syna je naopak hrubější,“ chválí si holubí přízeň seniorka. Jediné, čím ji Šiva trochu zlobí, je trus. „Musím ho po něm sbírat, to ho člověk neodnaučí. Slyšela jsem ale, že existují takové malé kalhotky pro ptáky, tak je možná pro něj pořídím,“ vypráví odhodlaně.

Dostane kamarády?
Šiva se mezi ostatní holuby nejspíš už nevrátí, nepřijali by ho mezi sebe. Zůstane tak dál v péči svojí ochraňovatelky, která mu patrně pořídí kamarády. „Nechci, aby byl sám, ale poznal i ostatní holuby, proto uvažuji, že bych mu na zahradu koupila dalších třeba šest holubů, se kterými by mohl být kamarád,“ doplnila Eva Petrová, která je psycholožka, s tím, že se holoubek možná stane součástí terapie jejích klientů. „Mohl by v lidech vyvolávat různé pocity, se kterými nadále můžou pracovat, uvidím ale, jak se Šiva s cizími lidmi snese,“ uzavírá svůj holubí příběh žena.

Víte, že...
...ptačí mládě, které vypadne z hnízda, je bez pomoci odkázáno k záhubě? Jeho rodiče totiž nezvládnou mládě přenést zpět do hnízda a na zemi ho přehlížejí. ...pomoct může člověk tím, že mládě vrátí zpátky? Hnízdo malého Šivy ale bohužel bylo na římse kostela, kam jeho zachránkyně nemohla dosáhnout.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.